Skoči do osrednje vsebine

Jože Slobodnik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Jožeta Slobodnika, podjetnika in kasnejšega častnega generalnega konzula Republike Slovenije v Kanadi, so dogodki, ki so se leta 1991 odvijali v Sloveniji, spodbudili, da se je dejavno zavzel za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.
Na sliki je Jože Slobodnik nad njem pa napis Rojaki za samostojno Slovenijo

Jože Slobodnik | Avtor: Zasebni arhiv družine Slobodnik

Leta 1990 je bil med ustanovnimi člani Kanadskega slovenskega kongresa, nekaj let je pa bil tudi član finančnega odbora. Bil je eden glavnih organizatorjev protestnih zborovanj in med glavnimi ustanovitelji organizacij, ki so nastale iz potrebe po skupnem nastopu kanadskih Slovencev. Takrat sta bila ustanovljena Vseslovenski kulturni odbor in Radio Glas kanadskih Slovencev. Po osamosvojitvi Slovenije se je srečal z mnogimi slovenskimi politiki, ki so prišli v Toronto in so tudi v Kanadi iskali podporo za priznanje Slovenije. Bil je predsednik in soustanovitelj Slovensko-kanadske gospodarske zbornice, ki se je povezala z Evropsko-kanadsko gospodarsko zbornico.

Od prihoda v Kanado je bil dejaven na več področjih v slovenski skupnosti. Aktivno je bil vpet v delovanje slovenske župnije Marije Pomagaj v Torontu.  Sodeloval je pri izgradnji slovenskega doma za ostarele Lipa. Vključen pa je bil tudi v življenje številnih slovenskih društev.

Več o Jožetu Slobodniku in njegovem prispevku k osamosvojitvi najdete v prispevku na Slovenci.si .