Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. junija 2021

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 je na pobočju Kovka, občina Ajdovščina, padel padalec in si poškodoval nogi. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin - enota Ajdovščina in posadka helikopterja SV, ki so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 18.36 se je v naselju Gombišče, občina Trebnje, občan poškodoval s traktorjem. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trebnje so nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Trebnje, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 9.59 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV), v spremstvu medicinskega osebja iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, prepeljala pacienta v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Ob 14.02 je posadka helikopterja SV, v spremstvu medicinskega osebja iz UKC Ljubljana, prepeljala bolnika v bolnišnico na Golnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 je helikopter SV za Helikoptersko nujno medicinsko pomoč (HNMP), v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik, prepeljal obolelo osebo iz heliporta Cerkno v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.05 je na Aškerčevi ulici v Krškem osebno vozilo trčilo v pešca. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so poškodovanega pešca oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 sta na primorski avtocesti med priključkom Vrhnika in priključkom Brezovica v smeri Ljubljane, občina Log - Dragomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.32 je na Lobetovi ulici v Novem mestu padla motoristka. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju oskrbeli poškodovanko in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.00 je na Kamniški ulici v Ljubljani zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ježica so pogasili požar, ki je uničil petdeset kvadratnih metrov ostrešja in del mansardnega stanovanja. V požaru sta se dve osebi nadihali dima, na kraju so ju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 20.45 je v naselju Vrhovlje v občin Lukovica zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 35 x 20 metrov. Gasilci PGD Blagovica, Lukovica, Krašnja, Prevoje in Trojane so požar, ki je zajel ostrešje in seno, pogasili in iz poslopja odstranili okoli trideset kubičnih metrov uničenega sena. V požaru se je ena oseba nadihala dima, na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Domžale in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 0.06 je v Prvomajski ulici v Mariboru v enem od stanovanj stanovanjskega bloka zagorela kuhinjska napa. Ogenj se je razširil na leseno omarico ob njej. Požar so pričeli gasiti stanovalci, dokončno so ga pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. Stanovanje so prezračili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je v Kalcah, občina Logatec, na travniku zagorel traktor. Požar v predelu motorja so z gasilniki pričeli gasiti prisotni, dokončno so ga pogasili gasilci PGD Gorenji Logatec, ki so po gašenju motor ohladili, odklopili akumulator ter preventivno pregledali traktor in okolico. Aktivirani so bili še gasilci PGD Dolnji Logatec, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.49 je na avtocesti Gančani - Lipovci v Beltincih zagorelo manjše tovorno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so pogasili požar, nudili pomoč avto-vleki in počistili cestišče. Ena oseba se je lažje opekla, oskrbeli so jo reševalci NMP Murska Sobota. Med intervencijo je bil oviran promet.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.20 so v naselju Gorica pri Šmartnem, občina Celje, gorele bale sena. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Lopata.

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je na Hrušici, občina Jesenice, gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.09 je v Lendavi zagorela trava ob cesti na površini okoli štiri kvadratne metre. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 so v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica na biljenskih gričih pogasili travniški požar površine približno 50 kvadratnih metrov.

Ob 14.55 je ponovno zagorela trava na Biljenskih gričih, občina Šempeter-Vrtojba. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 16.50 so v Opatjem selu, občina Miren - Kostanjevica, gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica pogasili travniški požar na površini približno 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 21.13 je v bližini Belšakove ulice na Ptuju na njivi ob gozdu gorel odpadni material, plastika in vejevje. Gasilci PGD Ptuj so požar pogasili, pogorišče prekopali in pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 16.37 je na Ljubljanski cesti v Postojni v gostinskem lokalu puščal plin. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so na kraju izvajali požarno in prometno varovanje, z eksploziometrom preverili vsebnost nevarnih plinov v stavbi ter z nadzorovanim izpustom manjše količine plina iz rezervoarja ponastavil varnostni ventil. Škode ni bilo. O dogodku je bil obveščen Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.53 je na Notranjski cesti, občina Logatec, v stanovanjskem objektu puščala cisterna za kurilno olje. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, namestili pivnike in lovilna črevesa ter preprečili iztekanje kurilnega olja v kanalizacijsko omrežje. Razlito količino kurilnega olja so prečrpali v ustrezne posode. Za dokončno sanacijo poškodovane cisterne bo poskrbel lastnik. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Rižanski vodovod Koper obvešča uporabnike vode, da je zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju trenutno motena oskrba z vodo na območju Kubeda in Dvori pri Movražu. Popravila bodo trajala predvidoma danes do 14. ure.

Izpostava Kranj

Ob 20.40 so v naselju Ševlje, občina Škofja Loka, zaradi okvare na vodovodnem omrežju gasilci PGD Bukovica prečrpali vodo iz enega zbiralnika pitne vode v drugega. Gasilci PGD Gosteče, Reteče - Gorenja vas, Stara Loka, Škofja Loka, Virmaše - Sv. Duh in Trata so zagotovili večje količine cevi, potrebnih za vzpostavitev linije za prečrpavanje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.23 so v naselju Podgorje ob Sevnični, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica nudili pomoč sevniškim reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 21.17 so na ulici Vena Pilona v občini Koper v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostali ujeti štirje stanovalci. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so s tehničnim posegom rešili ujete stanovalce, dvigalo izklopili in o dogodku obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 so na Kašeljski cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 12.53 se je v Spodnjem Logu, občina Litija, suho drevo podrlo na nadzemni električni daljnovod in pričelo tleti. Dežurni delavec Elektro Ljubljana je odklopil elektriko in daljnovod ozemljil, gasilci PGD Sava pa so drevo razžagali ga odstranili in tleči del pogasili.

Ob 23.33 se je na Jakopičevi ulici v Ljubljani zaradi okvare vodovodnega ventila sprožil javljalnik požara. Gasilci GB Ljubljana so pregledali prostore, zaprli glavni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.44 so v naselju Vukovci, občina Črnomelj, reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj potrebovali pomoč gasilcev pri odpiranju vrat v stanovanjsko hišo, v kateri naj bi bila onemogla oseba, ki je potrebovala zdravniško pomoč. Ob prihodu gasilcev PGD Učakovci -Vukovci in Vinica so ugotovili, da osebe ni v hiši, ampak naj bi bila nekje ob reki Kolpi. Stekla je iskalna akcija v kateri so sodelovali gasilci, reševalci in policisti. Osebo so našli ter jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Ptuj

Ob 8.07 so v Zgornji Hajdini na Ptuju gasilci PGD Hajdina nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/