Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik na forumu GLOBSEC 2021

Minister Boštjan Koritnik se je prek avdio-video povezave udeležil foruma GLOBSEC (Global Security Forum) 2021. Nastopil je na panelu z naslovom Rast digitalnega gospodarstva, kjer je spregovoril o krepitvi enotnega evropskega trga ter prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU.
zaslonski posnetek udeležencev panela

Sodelujoči v panelu z naslovom Rast digitalnega gospodarstva, Forum GLOBSEC 2021 | Avtor: GLOBSEC

1 / 3

Minister je uvodoma izpostavil, da bodo digitalna preobrazba, digitalne tehnologije in kibernetska varnost prednostne naloge našega predsedstva EU pri spodbujanju in krepitvi evropskega enotnega trga. »Kar zadeva enotni evropski trg, moramo izkoristiti razvojne možnosti informacijske tehnologije in umetne inteligence, da bi pospešili razvoj digitalne družbe ter olajšali življenje ljudem in podjetjem,« je še poudaril Koritnik.

Slovenija si bo v času predsedovanja prizadevala za izboljšanje povezljivosti, razvoj varne in učinkovite digitalne infrastrukture, vključno z omrežjem 5G, varen in odprt splet in kibernetski prostor, odpornost proti kibernetskim in hibridnim grožnjam, izboljšanje digitalnih znanj in spretnosti, dodaten poudarek pa bomo namenili dostopnosti digitalnih javnih storitev ter ustvarjanju ugodnega okolja za razvoj, preskušanje in uporabo novih tehnologij.

Minister Koritnik je v svojem nastopu posebej izpostavil še nujnost vzpostavitve pri uporabi novih tehnologij. »Digitalizacijo lahko sicer dojemamo zgolj kot uporabo tehničnih pripomočkov, toda digitalna preobrazba je mnogo več od tega, saj spreminja našo vsakdanjo kulturo in vključuje digitalizacijo. Zato, če želimo v tem procesu res uspeti, moramo vzpostaviti zaupanje v digitalizacijo, predvsem z zagotovitvijo varnega okolja tako za državljane kot za podjetja.«

Poleg slovenskega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika so sicer na današnjem panelu slovaškega Foruma GLOBSEC 2021 sodelovali še: Veronika Remišová, podpredsednica vlade in ministrica za regionalni razvoj, naložbe in informatiko Slovaške republike, Andres Sutt, minister za podjetništvo in informacijsko tehnologijo Republike Estonije, Michael Froman, podpredsednik družbe Mastercard, odgovoren za strateško rast, ter Jeff Bullwinkel, direktor za korporativne, zunanje in pravne zadeve pri Microsoft Europe.