Skoči do osrednje vsebine

Danes v Portorožu vrh kmetijskih in živilskih podjetij

Danes je v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij potekal tradicionalni že 20. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, letos na temo »Ali smo pripravljeni?«. Udeleženci dogodka so osrednjo pozornost namenili pregledu aktualnega stanja na področju agroživilstva doma in v mednarodnem okolju ter trendom za prihodnost. Dogodka se je v dopoldanskem delu udeležil državni sekretar mag. Aleš Irgolič, v popoldanskem zaključnem delu pa minister dr. Jože Podgoršek.
Minister v sivi obleki z direktorico Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjano Zagorc sedi za mizo in spremlja okroglo mizo

Minister dr. Jože Podgoršek in direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc | Avtor: MKGP

1 / 3

Hrana je vedno imela poglavitno vlogo v zgodovini in družbenem vedenju ljudi. Tako bo tudi v prihodnosti. Kako je v sedanjem svetu pomembna varna hrana je pokazala tudi epidemija. Udeleženci vrha so se zato na današnjem dogodku osedotočili predvsem na pregled aktualnega stanja na področju agroživilstva doma in v tujini.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da ima varna hrana zelo pomembno vlogo. Zato, si bo ministrstvo v času predsedovanja izpostavilo ključno vlogo trajnostne proizvodnje hrane, ki vključuje tudi dolgoročni razvoj podeželja, ukrepe za obnovitev biotske raznovrstnosti, zagotavljanje dostopa do varne in kakovostne hrane ter vprašanje svetovne lakote. Povedal je: »Prizadevali si bomo za nadaljevanje izvajanja načrtovanih aktivnosti, ki izhajajo iz evropskega zelenega dogovora, še zlasti Strategije Evropske komisije Od vil do vilic. Med prednostne naloge predsedovanja bomo vključili zagotavljanje varne hrane.« Poleg tega je dodal, da želi Skupna kmetiska politika (SKP) tudi v prihodnje naslavljati in podpirati boljši finančni položaj kmetov in njihov finančni položaj v prehranski verigi. Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je v dopoldanskem delu udeležil tudi predavanj na temo Mednarodni gospodarski trendi po pandemiji in izzivi za Slovenijo ter Dejavniki produktivnosti na ravni podjetij.

V popoldanskem delu srečanja se je vrha udeležil tudi minister dr. Jože Podgoršek. Na okrogli mizi na temo »Ali smo pripravljeni« je prisluhnil številnim predstavnikom kmetijskih in živilskih podjetij. Predstavili so mu izzive s katerimi so se soočali v preteklem letu. Ob tem je minister izpostavil, da je vesel, da ima ministrstvo sogovornika, ki ve kaj bi rad. V svojem nagovoru je uvodoma udeležencem predstavil v kakšni fazi je trenutno politični dogovor za sprejem nove SKP v nadaljevanju pa je predstavil svoj pogled na preteklo leto in prihodnost. Izpostavil je: »Marca lani smo se osredotočili z nečim novim. Noben ni bil pripravjen na to, da lahko en majhen virus zaustavi cel svet. Epidemija se zaključuje čaka pa nas nov izziv, ponovna vzpostavitev gospodarstva. Pri tem bo ključno povezovanje med deležniki.«