Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik predstavil prioritete predsedovanja tujim veleposlanikom v Sloveniji

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je tujim veleposlanikom v Sloveniji predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije. Predstavitve, ki je v hibridni obliki potekala v prostorih predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, se je udeležilo 21 veleposlanikov oziroma njihovih namestnikov.
udeleženci srečanja sedijo za omizjem med razpravo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je tujim veleposlanikom v Sloveniji predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije. | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Minister Koritnik je uvodoma poudaril, da je Slovenija digitalizacijo, razvoj umetne inteligence in kibernetsko varnost postavila v sam vrh prioritet predsedovanja Svetu EU. »Podprli bomo razvoj, ki bo EU zagotavljal večjo digitalno avtonomijo. To vključuje izboljšanje povezljivosti, razvoj varne, učinkovite in odporne digitalne infrastrukture, vključno s 5G, izboljšanje digitalnih znanj in spretnosti, dostopnih digitalnih javnih storitev ter vzpostavitev ugodnega okolja za razvoj, testiranje in uporabo novih tehnologij,« je še dodal minister. Poseben poudarek bo slovensko predsedstvo namenilo ustrezni meri varnosti in zasebnosti ter doslednemu spoštovanju človekovih pravic in etičnih načel.

Za uresničevanje ciljev digitalne preobrazbe in avtonomije bosta v času slovenskega predsedovanja še posebej pomembni področji umetne inteligence in podatkov. Slovensko predsedstvo se bo osredotočilo na napredek pogajanj o aktu o umetni inteligenci, ki bo oblikoval splošni okvir za nadaljnjo regulacijo tega področja, formalno definiral umetno inteligenco ter omejil tveganja, ki jih prinaša njena širša raba. Na področju ponovne uporabe, obdelave in izmenjave podatkov ter podatkovne ekonomije pa bo predsedstvo nadaljevalo z obravnavo akta o upravljanju podatkov in začelo z obravnavo akta o podatkih.

Ob koncu je minister veleposlanikom predstavil tudi dogodke, ki jih Ministrstvo za javno upravo organizira v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU, ter jih povabil, da se jih udeležijo.