Skoči do osrednje vsebine

Hojs ob začetku delovanja enote za nadzor meje: Zdaj je čas, da se ustrezno pripravimo

Danes je začela delovati Specializirana enota za nadzor državne meje II, ki ima sedež v Policijski postaji Brežice. Ob tej priložnosti je minister za notranje zadeve Aleš Hojs nagovoril policistke in policiste nove enote. Poudaril je pomembnost lokacijske vpetosti enote v neposredno bližino migracijsko najbolj izpostavljenega dela zunanje schengenske meje, pri tem pa tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo.
Nagovor ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa v Brežicah

Nagovor ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa | Avtor: MNZ

Kot je dejal minister, se po nekajmesečnem zatišju morda zdi, da je problematika nezakonitih migracij v zatonu, a številke beguncev v svetu kažejo in napovedujejo nasprotno: »Zato je prav ta del meje še kako potencialno ogrožen. Zdaj je čas, da se ustrezno pripravimo. Zgolj varovanje naše meje je nezadostno. EU na tem področju v preteklih letih ni opravila svoje naloge, tisoči in tisoči, ki prihajajo v obliki sekundarnih migracij (torej tudi prek naše zunanje schengenske meje, ki ni zunanja meja EU), so dokaz, da EU zunanjih mej ne varuje ustrezno. Verjamem, da se bo stanje na notranjih mejah in naši zunanji schengenski meji izboljšalo. Tudi na evropskem parketu se poskušamo bolj učinkovito in bolj uspešno dogovoriti, kako že na zunanjih mejah opravljati ustrezne kontrole, predvsem pa tiste, ki v Evropo prihajajo nezakonito in niso upravičeno do azila, vrniti v tretje države. A do takrat se moramo zanesti na vas, policistke in policisti.«

Poleg nadzora policistov je minister omenil tudi pomembno vlogo začasnih tehničnih ovir, postavitev dodatnih sodobnejših tehničnih sredstev za nadzor (optični nadzor, kamere …) in kadrovsko popolnjevanje policijskih enot. Policistom nove Specializirane enote za nadzor državne meje II je zaželel uspešno in varno delo.

Slovesnosti ob začetku delovanja nove enote se je udeležil tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj.

Specializirana enota za nadzor državne meje opravlja naloge neposrednega nadzora državne meje na zunanji meji EU in izravnalne ukrepe na notranjih schengenskih mejah, ki zahtevajo posebno izurjenost, usposobljenost in opremljenost izvajalcev na območju Republike Slovenije, ter opravlja:

  • poostrene nadzore na zunanji državni meji, na obmejnem območju in v notranjosti države;
  • preprečuje, odkriva in preiskuje čezmejno kriminaliteto, nezakonite migracije, tihotapstvo mamil, orožja, streliva, ukradena vozila ter uporabo neveljavnih in ukradenih listin;
  • nadzore državne meje z optoelektronskimi sistemi in preglede prevoznih sredstev z elektronskimi in fiberoptičnimi napravami.