Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs na zasedanju koordinacijskega odbora ministrov Italije in Slovenije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je prek videokonferenčne povezave udeležil 7. zasedanja Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo, ki sta ga vodila slovenski zunanji minister dr. Anže Logar in italijanski minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Luigi Di Maio. Ob koncu srečanja sta ministra podpisala Skupno izjavo sodelovanju na posameznih področjih med državama.
Minister Hojs na koordinacijskem odboru ministrov Slovenije in Italije

Minister Hojs na koordinacijskem odboru ministrov Slovenije in Italije | Avtor: MNZ

1 / 2

Ministri in državni sekretarji so poročali o dosežkih in predvidenih prihodnjih aktivnostih s posameznih področij. Minister Hojs je povedal, da je koordinacijski odbor ključen okvir za dobro dvostransko sodelovanje. Sodelovanje z Italijo je oceni kot prijateljsko in izjemno intenzivno v zadnjem času, kar je potrdil tudi nedavni obisk ministrice za notranje zadeve Republike Italije Luciane Lamorgese v Sloveniji. Ugotovili smo, da imamo veliko skupnih interesov, da policiji zelo dobro sodelujeta in da se bomo med predsedovanjem potrudili, da najdemo kar najboljše kompromise za vse.

Sogovornika sta se strinjala, da je treba najti učinkovite rešitve za zahodnobalkansko migracijsko pot, da se prepreči tihotapljenje ljudi in onemogoči delovanje kriminalnih združb. Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Italije Carlo Sibilia je še dopolnil, da policiji zelo dobro sodelujeta pri preprečevanju tihotapljenja mamil in boju proti radikalizaciji na Zahodnem Balkanu.

Obe strani sta tudi pozdravili ponovno skorajšnjo vzpostavitev mešanjih patrulj v obmejnem pasu med državama, ki bo dala znak, da se policiji dogovarjata in delata skupaj. Minister Hojs je še na kratko predstavil slovenske prednostne naloge med predsedovanjem in povedal, da se veseli sodelovanja z italijanskimi kolegi. Kot posebnost sodelovanja je omenil, da bo slovenska policija kupila italijanski izvidniški patruljni čoln, ki ga uporabljajo tudi karabinjerji v Italiji.