Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 11. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.800.755 testiranj s PCR in HAG testi. 11. 6. 2021 je bilo opravljenih 47.049 testiranj, od tega 2.669 s PCR in 44.380 s HAG testi. Potrjenih je bilo 126 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 4,7 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 11. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 138 bolnikov s COVID-19, od tega 44 na intenzivni negi, 33 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 6. 2021 vključenih 435 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 8 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali pripravljenost na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod pri prevzemanju vlog za izdajo mobilne identitete smsPASS.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda večinoma organizirana dežurstva. Posebnosti ni bilo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 se je na Kobali, občina Tolmin, poškodovala pohodnica. Reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, ki je bil v bližini, je poškodovanki do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin nudil prvo pomoč, jo pripravil za prevoz s helikopterjem, nakar je bila v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.29 si je pri sestopu z Raduhe, občina Črna na Koroškem, planinka poškodovala koleno. Reševalci GRS Koroške so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo pospremili do mesta pristanka helikopterja. V SB Slovenj Gradec je poškodovanko prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 je v bližini naselja Jagršče, občina Cerkno, na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno so nepoškodovanem padalcu nudili pomoč pri sestopu z drevesa.

 

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 se je pri naselju Medvedje Brdo, občina Logatec, med košnjo trave prevrnil kmetijski traktor in pod sabo pokopal voznika. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Medvedje Brdo so zavarovali kraj dogodka in skupaj z reševalci NMP Logatec poškodovanemu nudili prvo pomoč z oživljanjem. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je oseba umrla na kraju dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.14 je v Dobravici, občina Šentjernej, občan pri opravljanju kmetijskih opravil s traktorjem zdrsnil v potok. Gasilci PGD Šentjernej so ga z vitlom potegnili iz vode. Poškodovanih ni bilo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.18 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz Raven na Koroškem v UKC Maribor.

Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.03 je na regionalni cesti Radna–Lukovec, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztek motornih tekočin v bližnji potok, izvlekli vozilo na cestišče, z vpojnimi sredstvi posipali cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.43 je v naselju Globočice, občina Brežice, traktorist zapeljal z lokalne ceste v globel in se pri tem večkrat prevrnil. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu voznika do reševalnega vozila. Do izteka motornih tekočin ni prišlo. Reševalci NMP Brežice so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.40 se je v naselju Laze, občina Velenje, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Velenje so osebo oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 18.32 sta v Belem potoku pri Frankolovem, občina Vojnik, trčila kolesar in motorist. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Celje so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.35 je na cesti Podnanos–Nanos v občini Vipava osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo pod cesto v drevesih. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so s tehničnim posegom iz vozila rešili dve osebi, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovancev in opravili prenos do reševalnih vozil NMP ZD Ajdovščina in NMP ZD Nova Gorica. Poškodovanca so prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 16.57 je na cesti Col–Ajdovščina, občina Ajdovščina, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so kolesarja oskrbeli in predali v oskrbo reševalcem NMP.

Ob 22.54 je na hitri cesti Vipav–Ajdovščina v občini Vipava osebno vozilo trčilo v notranjo ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in na osebnem vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.20 je na cesti Uršna sela–Gaber v naselju Laze, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Novo mesto, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 19.55 je na cesti Mihovce–Podlože, občina Kidričevo, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v melioracijski kanal. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na vozišče.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.12 je v Dvorski vasi, občina Radovljica, zagorelo v kurilnici objekta. Gasilci PGD Radovljica, Hlebce in Begunje na Gorenjskem so požar, ki se je razširil po objektu, pogasili požar in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 22.50 so se v Kozjaku nad Pesnico vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Kungota so pogasili ogenj, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.16 je v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorela zapuščena lopa v velikosti 5 x 4 metre. Gasilci PGD Škocjan, Dobrava in Grmovlje so požar pogasili in pregledali pogorišče s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.49 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v industrijskem obratu zaradi počene hidravlične cevi zagorelo izteklo olje. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so požar pogasili in prezračili prostor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 je na severni ljubljanski obvoznici gorelo osebno vozilo. Požar je pogasil lastnik vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so ohladili predel požara, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.22 je na Trati XIV v Kočevju gorelo osebno vozilo in pet kubičnih metrov odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 22.51 je v Dvorakovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo parkirano ob večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator, pogasili požar, ohladili goreč material v bližini osebnega vozila in stanovalce večstanovanjskega objekta opozorili, da naj zaprejo okna zaradi širjenja dima.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.12 se je na smetišču Mala Mežakla na Jesenicah zaradi požara sprožil avtomatski javljalnik požara. Gasilci GARS Jesenice, PGD Jesenice in Hrušica so s pomočjo delavcev pogasili požar, prekopali požarišče in ga zalili z vodo in peno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 je v Sokolski ulici v Ivančni Gorici gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.14 se je v Novi Gorici med čiščenjem okolice stanovanjske hiše našla večja količina nevarnih ubojnih sredstev. Pripadniki državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili in do uničenja shranili na varno več kosov ubojnih sredstev v skupni masi 39,29 kilogramov. Najdbe so italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 19.14 je v naselju Idrija pri Bači, občina Tolmin, občan naletel na ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo, mase 0,52 kilogramov odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.27 je v naselju Paka pri Velenju v občini Velenje osebno vozilo trčilo v ograjo mosta. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabiliziralo, odstranili lesno ograjo na mostu in vozilo s pomočjo dvigala postavili nazaj na vozišče. Poškodovano ograjo na mostu je zavaroval dežurni delavec cestnega podjetja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 22.24 so Pod kostanji v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli onemoglo osebo. Do prihoda reševalcev NMP so ji nudili prvo pomoč in prenesli iz tretjega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 19.53 je na Šišenski cesti v Ljubljani v kuhinji iztekala voda v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanju zaprli vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 11.29 so v Krekovi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor na zahtevo policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 15.51 so v naselju Andrenci, občina Cerkvenjak, gasilci PGD Cerkvenjak odstranili drevo s cestišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.59 so v Poljani v občini Prevalje gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vozilo, v katerem je bil zaklenjen pes.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.23 se je na cesti Loke pri Zagorju–Zavine v občini Zagorje ob Savi na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Loke so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/