Skoči do osrednje vsebine

Slikarska razstava Morje in ljudje

V pritličju ministrstva je na ogled zanimiva in barvita slikarska razstava Jurija Crnkoviča, magistra slikarstva in univ. dipl. inženirja rudarstva, sodelavca našega ministrstva.

Kot je v uvodni besedi povedal akademski slikar Lojze Adamlje, slikarstvo Jurija Crnkoviča prinaša v naš prostor nekaj novih slikarskih vibracij, kajti v zadnjih dveh desetletjih je to nesporno avtor, ki s svojim razpoznavnim slikarskim rokopisom močno nagovarja likovno publiko, kakor tudi strokovnjake na slovenski likovni sceni. Crnkovič je izjemno občutljiv likovni ustvarjalec, ki si odpira posebno mesto znotraj revirskih likovnikov, ki so znani po svoji inovativnosti in družbeno kritični formi.

Slikar Crnkovič si tokratno razstavo zamislil v dveh nasproti stoječih si delih. Prvi del predstavlja triptih treh platen z upodobljenimi obrazi ljudi. Slike metaforično uprizarjajo proces nastanka novih življenjskih pogojev, ki nam jih je prinesla korona kriza. Kot kontrapunkt tej zgodbi pa je v nasproti stoječih platnih drugega dela razstave naslikana nostalgija po svobodi, po odprtem morskem horizontu, po razžarjeni morski pokrajini, po prihajajočem dopustnem času, po svobodi novega vetra v jadrih.

Udeležence je ob otovoritvi razstave nagovoril tudi državni sekretar Blaž Košorok, glasbeni točki pa je izvedel Matej Fele, kitarist skupine Orlek.

Vljudno vabljeni k ogledu.