Skoči do osrednje vsebine

Otroci danes desetič – tokrat tudi okusili tradicionalni slovenski zajtrk

Danes je po slovenskih šolah in vrtcih potekal »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek, ki je bil iz lanskega tretjega petka v novembru zaradi epidemije covid-19 prestavljen na današnji dan, je tokrat desetič po vrsti ozaveščal najmlajše po slovenskih šolah in vrtcih.

Zajtrka z najmlajšimi v šoli so se danes med drugim udeležili tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek v Kopru ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej (Sv. Ana v Slovenskih goricah in Dornberk).

Minister Podgoršek na tradicionalnem slovenskem zajtrku v OŠ Antona Ukmarja v Kopru

Minister Podgoršek na tradicionalnem slovenskem zajtrku v OŠ Antona Ukmarja v Kopru | Avtor: MKGP

1 / 3

Zaradi razmer žal priljubljeni zajtrk v šolah in vrtcih lansko leto na dan slovenske hrane (tretji petek v novembru) ni bil izveden na način, kot so ga bili vajeni otroci v preteklih letih. Šole in vrtci so pri pouku na daljavo sicer namenili posebno pozornost vsebinam dneva slovenske hrane - predvsem ozaveščanju, od kod pride hrana, kdo jo pridela, koliko truda je potrebno za to, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšno vlogo imajo čebele in opraševalci ter nasploh o pomenu rednega zajtrkovanja.

Ker je projekt izjemno pomemben za ozaveščanje mladih je bila sprejeta odločitev, da se dejanski zajtrk izvede v obdobju, ko bodo razmere, povezane z epidemijo, to dopuščale. Zato so danes otroci – nekateri znova, nekateri prvič – spoznali pomen lokalne hrane, vlogo podeželja, kmeta in čebelarstva za to, da imamo na krožniku hrano. Prav tako so otroci in tudi starejši dobili pomembno sporočilu o zajtrku kot zdravem načinu življenja.

Slogan za jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil »Zajtrk z medom – super dan!« Letos so ga z otroki obeležili tudi minister dr. Jože Podgoršek ter državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej. Minister je danes z otroki zajtrkoval na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. Ob tem dogodku je dejal, da je to zelo pomemben dan in dogodek za vse. »S tem tudi otrokom predstavimo razloge in pomen poseganja po lokalni hrani, da se učijo, da hrana ne zraste na trgovskih policah, da je uživanje zajtrka pomemben del zdravega načina življenja«. Zajtrk mora biti pomemben del naših prehranskih navad, zdravega načina prehranjevanja. »Z nakupom lokalnih pridelkov najmlajše učimo, da je treba posegati po hrani iz lokalnega okolja; s tem skrbimo za podeželje, za kmetijstvo. Zato je ta dan praznik slovenske hrane in ga veselo praznujmo.«

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je obiskal Osnovno šolo Sveta Ana v Slovenskih goricah. Ob zajtrku je izpostavil: »S Tradicionalnim slovenskim zajtrkom želimo ozaveščati o tem, kako pomembna je lokalna hrana, torej, da ne pride na mizo hrana, ki prepotuje več tisoč kilometrov ampak, da je lokalno bolj zdravo in varno. Je pa letos tudi Mednarodno leto sadja in zelenjave, zato velja letos še dodatno opozorilo - zajtrk s sadjem super dan.«

Državni sekretar Anton Harej pa je zajtrkoval na Osnovni šoli Dornberk. »Zajtrk je izjemno pomemben obrok dneva. Če je pripravljen iz lokalnih sestavin, je še toliko boljši. Spodbujam vas, da jeste zajtrk vsak dan in da naj bo, če se le da, sestavljen iz slovenskih lokalnih jedi.«

Tradicionalni slovenski zajtrk je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj s partnerji prvič organiziralo leta 2011. Kruh, maslo, med, mleko in jabolka – vse seveda domačega izvora - so sinonim za projekt, ki so ga posvojili slovenski vrtci, osnovne šole, različne druge institucije širom Slovenije in tudi po svetu. Tradicionalni slovenski zajtrk sicer poteka na dan slovenske hrane (vsako leto tretji petek v novembru). Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad.

Ob današnjem dnevu gre posebna zahvala vsem partnerjem, s katerimi MKGP sodeluje pri izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka. To so poleg MKGP tudi ministrstva, pristojna za zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije, Zavod za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Zveza slovenske podeželske mladine.

Iskrena zahvala pa še posebej vsem slovenskim kmetom, ki neumorno dan za dnem skrbijo, da so naši krožniki polni dobre, okusne lokalne hrane in pridelkov! Njihovo delo in trud globoko spoštujemo in cenimo!

Petek je super dan - zajtrk z medom!