Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka bo slavnostno otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi

Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc bo danes, 11. junija 2021, svečano otvorila Hrvaški kulturni center Zrinski v Lendavi in razstavo fotografij in skulptur hrvaškega slikarja, kiparja in fotografa Stephana Lupina. Z odkritjem spominske table na mestni hiši bodo Lendavčani obeležili tudi 150-letnico Meščanskega bralnega društva in odprtja prve knjižnice.

Hrvaški kulturni center Zrinski (logotip)

1 / 2

Ministrstvo za kulturo že od leta 1993 v skladu z Ustavo in od leta 2011 tudi v skladu z Deklaracijo Republike Slovenije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji ustvarja pogoje za kulturno dejavnost in ustvarjalnost vseh narodnostnih skupnosti, tudi hrvaške. Ministrstvo tako že vrsto let razvija in na podlagi sprotnih evalvacij tudi nadgrajuje in izboljšuje model varovanja kulturnih pravic obeh manjšin in drugih etničnih skupnosti. Med drugim tudi s finančno podporo za kulturne projekte teh skupnosti, ki je na voljo preko javnih razpisov Javnega sklada za kulturne dejavnosti in ministrstva za kulturo. 

Hrvaški kulturni center Zrinski bo državna sekretarka Fridl Jarc otvorila skupaj s hrvaškim ministrom za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno imetje Darkom Horvatom. S prostori Hrvaškega kulturnega centra Zrinski upravlja Hrvaško kulturno društvo Pomurje (HKD Pomurje), ki je lani praznovalo 15 let delovanja in ima status društva s posebnim družbenim pomenom. Prostori društva, ki so namenjeni druženju in kulturnim prireditvam, se nahajajo v starem mestnem jedru in so v zaščiteni zgradbi iz 18. stoletja. Dogajanje v prostorih kulturnega centra bo pomembno prispevalo h krepitvi vezi med pripadniki hrvaške skupnosti v Sloveniji in tudi vezi z domovino.

Na razstavi Stephana Lupina z naslovom Fotografije in skulpture bodo do 31. oktobra 2021 na Lendavskem gradu na ogled večinoma newyorške fotografije s prizori iz nočnega življenja, fotografije slavnih ljudi, portreti in akti. Fotografije predstavljajo vrhunec njegovega ustvarjanja. Znan je po portretih, ki ne izražajo le notranjih občutij upodobljencev, kot sta ranljivost in nonšalantnost, ampak lahko razgaljajo tudi neprijetna, a vedno iskrena čustva. Poleg fotografij so na ogled tudi skulpture iz njegovega zadnjega ustvarjalnega obdobja, v katerem se posveča monumentalnim skulpturam iz lesa, brona in železa. Njegova dela so spričo izvirnosti in prepoznavnosti poimenovana kot nova umetniška smer Lupinizam in so razstavljena po številnih galerijah in muzejih po svetu.

Letos mineva 150 let od ustanovitve prve knjižnice v Lendavi, ki jo je leta 1871 ob svoji ustanovitvi vzpostavilo Meščansko bralno društvo. Knjižnica, ki je delovala slabih 50 let, vse do leta 1919, je zbirala dela domačih in tujih avtorjev, dnevne časopise, leposlovne revije, gospodarski zbornik in revije za prosti čas. Prostori knjižnice, ki so obsegali čitalnico, prostor za druženje in prostor za zabavo oziroma biljard, so se nahajali v prostorih današnje mestne hiše. Od prenehanja delovanja bralnega društva in zaprtja knjižnice je minilo že veliko časa, ravno dovolj, da je želja po novi knjižnici, odprtemu prostoru za branje in druženje, med Lendavčani znova dozorela.