Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. junija 2021.

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 9. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.719.580 testiranj s PCR in HAG testi. 9. 6. 2021 je bilo opravljenih 30.479 testiranj, od tega 3.030 s PCR in 27.449 s HAG testi. Potrjenih je bilo 195 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 6,4 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 9. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 172 bolnikov s COVID-19, od tega 49 na intenzivni negi, 22 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 6. 2021 vključenih 1.254 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 98 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. DELOVANJE SIL ZA ZAŠČITO, REŠEVANJE IN POMOČ

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod prevzemale vloge za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale prostore v javni uporabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN Z ŽIVALSKIMI BOLEZNIMI

Ob 17.07 je v Hrastovljah, občina Koper, lovec ustrelil divjega prašiča, za katerega obstajal sum na prašičjo kugo. O dogodku je bila obveščena Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in higienik.

NESREČE PRI ŠPORTNIH, REKREATIVNIH IN DRUGIH AKTIVNOSTIH

Izpostava Kranj

Ob 12.43 si ja na vzletišču za jadralne padalce na Spodnjem Vetrnem, občina Tržič, jadralni padalec huje poškodoval desni gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so poškodovanega imobilizirali in prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v Splošno bolnišnico Jesenice.

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 je na Zaloški cesti v Ljubljani pri zunanjih delih delavcu na glavo padel večji kos stekla in ga poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB

Izpostava Koper

Ob 11.24 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze iz UKC Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 10.55 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Bohinjske Bistrice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.16 je v Biščah, občina Domžale, delavec pri delih padel s strehe skozi lino za seno in se poškodoval. Reševalci NMP Domžale so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci Centra zaščite in reševanja (CZR) Domžale so reševalcem pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Obveščene so bile pristojne službe.

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Celje

Ob 15.10 se je v ulici Ceste v Rogatcu pri vzvratni vožnji voznik z osebnim vozilom zaletel v tovorno vozilo in poškodovalo posodo za gorivo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, prečrpali približno dvesto litrov nafte, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi ter očistili cestišče.

Izpostava Koper

Ob 11.07 sta na Kolodvorski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali mesto dogodka, pomagali pri usmerjanju prometa in oskrbi ponesrečenca. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 5.01 je v Zmincu, občina Škofja Loka voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste . Posredovali so gasilci PGD Škofja Loka, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulator ter vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 8.48 se je na cesti Ilovka - Predoslje, občina Kranj, voznik z osebnim vozilom zaletel v most in pristal na boku vozila. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine. V nesreči se je ena oseba poškodovala.

Ob 15.46 sta na Ljubljanski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali izlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so eno osebo odpeljali na pregled.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 je na regionalni cesti Moravče-Izlake, pri odcepu za Peče, občina Moravče, mopedist pri vključevanju na glavno cesto zaprl pot motoristu, ki je po trčenju padel, drsel po cesti in trčil še v nasproti vozeče osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovanima do prihoda reševalcev in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so poškodovana motorista in mopedista na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Regionalna cesta Moravče-Izlake je bila zaradi nesreče pri Pečah popolnoma zaprta okoli dve uri.

Ob 15.19 so na regionalni cesti Vrhnika-Logatec v občini Logatec trčila osebo in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, izvlekli poškodovan akumulator iz vozila, na ostalih pa ju odklopili. Reševalci NMP Logatec so dve poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.27 sta na mariborski obvoznici pred pokritim vkopom Melje trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorje na vozilih. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.07 je v naselju Trenta, občina Bovec, voznik osebnega avtomobila med vožnjo zadel varnostno ograjo, jo delno prebil in obstal na podpornem zidu. Voznik v nesreči ni bil poškodovan. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom stabilizirali poškodovano vozilo, ga z avtodvigalom postavili na cestišče, preventivno odklopili akumulator ter z vpojnimi sredstvi posuli in počistili manjšo količino izlitih motornih tekočin. Vzdrževalcem ceste so nudili pomoč pri odstranjevanju in začasni postavitvi zaščitne ograje, policiji pri urejanju prometa in avtovleki pri nalaganju vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.02 je v Pertoči, občina Rogaševci, zaradi slabosti padel motorist štirikolesnika. Posredovali so gasilci PGD Pertoča, ki so zavarovali kraj nesreče in ponesrečencu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Murska Sobota.

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Novo mesto

Ob 15.36 je na Otoški cesti v Novem mestu zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Ljubljana

Ob 23.08 so v Ulici Iga Grudna v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, pogasili koš za smeti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.45 je bil v Renčah, občina Renče - Vogrsko, v zabojniku za smeti pri pokopališču opažen dim. Gasilci iz PGD Renče - Vogrsko so ob prihodu ugotovili, da v njem tli suha trava. Požar pogasili.

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Ljubljana

Ob 6.00 je na dvorišču podjetja v Grosupljem iz tovornega vozila izteklo hidravlično olje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so razlito olje  posuli z absorbentom. Za odvoz nevarnih snovi bo poskrbel lastnik.

Izpostava Maribor

Ob 21.38 so na Ptujski cesti v Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica  posredovali, kjer so preprečili nadaljnje iztekanje olja iz motorja osebnega vozila. Pod vozilo so postavili lovilno posodo in z absorpcijskim sredstvom posuli oljni madež na parkirišču in cestišču, kjer se je raztezal po dolžini približno 500 metrov. Cesto so tudi počistili. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 so na Platiševi ulici v Cerknem gasilci PGD Cerkno z vpojnim sredstvom posipali in očistili okoli 200 metrov dolgo onesnaženje cestišča z oljem in posamezne madeže v dolžini približno kilometra in pol.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Celje

Ob 11.31 se je v Trubarjevi ulici v Celju otrok zaklenil v stanovanje. Gasilci Poklicne gasilske entote (PGE) Celje so skozi okno vstopili v stanovanje in otroka predali staršem.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so na Gostičevi cesti v Nožicah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu onemogle osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 18.34 si je v Bazoviški ulici v Ljubljani otrok zataknil nogo med stojala za kolesa. Gasilci GB Ljubljana so z akumulatorsko hidravliko razširili prečke in osvobodili nogo. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 20.11 so na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru posredovali gasilci JZ GB Maribor, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba, ter tako omogočili dostop reševalcem NMP Maribor. Na kraju so bili prisotni tudi mariborski policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.03 so na Tolminski cesti v Spodnji Idriji gasilci PGD Spodnja Idrija iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Ob 18.04 je v Stresovi ulici v Kobaridu iz pokvarjenega hidranta iztekala voda po ulici. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnim posegom zaprli ventil hidranta.

Izpostava Postojna

Ob 13.17 so v Starem trgu, občina Loška dolina, gasilci PGD Stari trg iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali okrog sedemdeset kubičnih metrov podtalne vode.

Ob 13.22 so v naselju Prestranek, občina Postojna, gasilci PGD Slavina nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.22 so pri naselju Betanja, občina Divača, posredovali gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, zaradi pomoči pri izvleki tovornega vozila na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/