Skoči do osrednje vsebine

Športni forum EU: "Ozaveščanje in povezovanje za Zdrav življenjski slog"

»Telesna aktivnost je osnovna komponenta zdravega življenjskega sloga posameznika in družbe, zato jo moramo spodbujati na vsakem koraku,« je na včerajšnjem panelu Športnega foruma EU poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec.

Ob njej so na panelu na temo »Zdrav življenjski slog za vse - združiti se, da bi to dosegli« sodelovali še evropska komisarka za šport Mariya Gabriel, Fiona Bull iz Svetovne zdravstvene organizacije, Eric Abidal, ambasador UEFA in bivši profesionalni nogometaš FC Barcelona ter Cliff Collins iz EuropeActive.

Prav vsi so izpostavili, da je ključno za spodbuditev telesne aktivnosti ozaveščanje, promocija in povezovanje. Ministrica je ob tem izpostavila, da je zdrav življenjski slog za Slovenijo pomembna prioriteta. V okviru slovenskega predsedovanja bomo zdrav življenjski slog naslovili s temo Vseživljenjska telesna aktivnost. V ta namen bomo organizirali konferenco na visoki ravni ter seminar Evropske komisije med 22. in 24. septembrom na Bledu.

Ministrica prof. dr. Kustec je predstavila tudi športni karton Slofit, ki vključuje več kot polovico slovenske populacije, med njimi vse slovenske osnovne in srednje šole, preizkušajo ga pa tudi na študentski populaciji. »S pomočjo SLOfit podatkov lahko otroci in mladostniki ter njihovi starši ugotovijo, kako se šolarji telesno in gibalno razvijajo. Učitelji športne vzgoje in zdravniki pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko otrokom ali mladostnikom, ki imajo v svojem razvoju težave, ali pa so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo,« je na panelu povedala ministrica. Slofit je primer odlične, a na EU ravni redke prakse sodelovanja izobraževalnih, športnih in zdravstvenih institucij. »Naša prihodnost je v sodelovanju. Zavedati se je potrebno, da smo samo skupaj močnejši,« je ob koncu razprave poudarila ministrica, s čimer so se strinjali vsi prisotni.

Forum športa EU je organizirala Evropska komisija z namenom združiti predstavnike športnega gibanja kot tudi države, lokalne oblasti in akademsko sfero, vključno s partnerji v okviru Evropskega tedna športa. Cilji nove iniciative Evropske komisije so:

  • več ozaveščenosti za zdrav življenjski slog za vse generacije,
  • olajšan dostop do športa in telesne dejavnosti,
  • združevanja deležnikov za celostni pristop k ustrezni prehrani, zdravju, dobremu počutju in športu.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v športnem duhu zaključila tudi včerajšnji delovni obisk Rogaške Slatine, kjer je bil cilj prve etape 27. Dirke po Sloveniji, največjega kolesarskega dogodka pri nas. 

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na podelitvi pokala zmagovalcu prve etape Dirke po Sloveniji Philu Bauhausu.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na podelitvi pokala zmagovalcu prve etape Dirke po Sloveniji Philu Bauhausu. | Avtor MIZŠ