Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Gašperja Dovžan s hrvaško državno sekretarko Andrejo Metelko Zgombić

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je pred skorajšnjim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije preko avdio-video konference opravil konzultacije z državno sekretarko Andrejo Metelko Zgombić, ki je na hrvaškem zunanjem ministrstvu pristojna za zadeve Evropske unije. Glavna tema pogovora je bila predstavitev slovenskih prioritet za predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta.
udeleženci za mizo

Državni sekretar Gašper Dovžan s sodelavci | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta pozitivno ocenila odnose med državama, ki letos praznujeta jubilejno tridesetletnico samostojnosti. V zadnjem letu sta državi uspeli okrepiti dvostranski dialog, v okviru katerega si bili obravnavani aktualni izzivi, kot je usklajeno delovanje v obdobju epidemije, soočanje z migracijskimi tokovi, regionalno sodelovanje in podporo širitvenemu procesu Evropske unije, kjer imata Slovenija in Hrvaška poseben interes za stabilnost in gospodarski napredek regije Zahodnega Balkana.

Državni sekretar Dovžan je predstavil potek priprav ter ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Izpostavil je odpornost in okrevanje Evropske unije, Konferenco o prihodnosti Evrope, evropski način življenja in vladavino prava ter Evropsko unijo kot zanesljivega partnerja v svetu. Poudaril je tudi pomen nadaljevanja procesa širitve Unije na Zahodni Balkan in krepitev transatlantskih odnosov.

Hrvaška stran je podprla prednostne naloge slovenskega predsedovanja in izrazila interes za sodelovanje pri temah skupnega interesa. Sogovornika sta se strinjala, da bo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije odlična priložnost za dodatno krepitev dialoga med državama.