Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na kongresu Zadružne zveze Slovenije

Minister dr. Jože Podgoršek se je z državnim sekretarjem Alešem Irgoličem udeležil kongresa Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal pod naslovom »Na temeljih tradicije v poslovni model prihodnosti«. Namen dogodka, na katerem je bil častni gost predsednik Vlade RS Janez Janša, je združitev vizije razvoja, strategije delovanja ter postavitve korakov za razvoj in uspešno delovanje kmetijskega zadružništva v Sloveniji.
Minister v obleki za govorniškim pultom.

Minister dr. Jože Podgoršek za govorniškim pultom | Avtor: MKGP

1 / 2

Minister dr. Jože Podgoršek je v svojem nagovoru poduaril, da se vse bolj zavedamo da je povezovanje in sodelovanje zelo pomembno, na kar nas je opozorila tudi epidemija covida 19. Zelo dobro povezovanje so dokazali v mlečnem sektorju, kjer so s sodelovanjem omogočili nemoteno delovanje sektorja. Dotaknil, se je tudi Zakona o zadrugah, ki je trenutno v postopku sprejemanja in prinaša pomembne novosti, tudi možnost nagrajevanja najboljših zadrug.

»Opredelili smo namreč zadruge s posebnim pomenom, ki poleg svoje osnovne funkcije opravljajo tudi naloge povezovanja in zagotavljanja družbenih in drugih nalog v svojem okolju in na tak način prispevajo k dvigu standarda v lokalnem okolju.«

Dodal je, da so pred nami številni izzivi. S skupnim delom in trudom pa lahko prispevamo k boljši konkurenčnosti, odpornost ter boljšemu prenosu znanja in razvoju. »Možnosti razvoja zadružništva v Sloveniji vidim predvsem pri povezovanju zadrug in s tem povečanje pogajalske moči, predvsem pri poslovanju s trgovinskimi podjetji, katera imajo interes za odkup slovenskih živilskih proizvodov, ki jih zahtevajo kupci«. Minister je zaključil z mislijo, da Zadruge v slovenskem prostoru igrajo zelo pomembno vlogo v gospodarskem, socialnem, družbenem in okoljskem pogledu. »Vaša vloga na podeželju je nenadomestljiva in predvsem vam gre zahvala, da je slovensko podeželje še vedno živo in delujoče«, je še dejal dr. Podgoršek.