Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalne direktorice za zadeve Evropske unije Barbare Sušnik s Ciprom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je generalna direktorica za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik preko avdio-video konference opravila bilateralne konzultacije z generalno sekretarko za Evropsko unijo v ciprskem ministrstvu za zunanje zadeve Philippo Karsera.
posnetek zaslona vseh udeležencev avdio-video konference

Udeleženci avdio-video konference | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge Slovenije, s posebnim poudarkom na ukrepih, povezanih s posledicami pandemije covida-19 in gospodarskim okrevanjem po njej, ter prizadevanji za večjo odpornost in strateško avtonomijo Unije. Med prednostnimi nalogami bodo tudi uspešen potek Konference o prihodnosti Evrope, krepitev vladavine prava in promocija evropskega načina življenja. Na zunanjepolitičnem področju pa zlasti krepitev evropske perspektive Zahodnega Balkana in kredibilna širitvena politika Evropske unije ter krepitev transatlantskih odnosov.

Generalna sekretarka za Evropsko unijo Karsera je podprla slovenske prioritete in zagotovila dobro sodelovanje Cipra s predsedujočo državo, saj imata državi že tradicionalno sorodne poglede in stališča glede ključnih vprašanj Unije.

Sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da se že sicer dobri dvostranski odnosi med državama še dodatno krepijo, pri čemer sta posebej poudarili krepitev izmenjave obiskov na najvišjih ravneh.