Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na otvoritvi sezone slovenskega krompirja

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je na povabilo posavskih pridelovalcev zelenjave danes udeležil dogodka ob začetku sezone slovenskega krompirja.

Sogovorniki so poudarili pomen poseganja potrošnikov po lokalnih pridelkih in proizvodih, sledila pa je predstavitev primera dobre prakse - projekta Sveže Okusno Lokalno, ki združuje lokalne pridelovalce ter gostince na tem območju. Minister si je v okviru obiska v Krškem ogledal še sadovnjak z oroševalnim sistemom.

Minister dr. Jože Podgoršek si je danes v Podbočju ogledal kmetijo, ki prideluje krompir, srečal pa se je tudi s pridelovalci krompirja iz tega območja ter predstavniki Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) krompir in podjetja Evrosad. Ministru so podrobneje predstavili stanje na področju pridelave krompirja ter tudi drugih kmetijskih pridelkov, in na področju sadjarstva. Srečanju je sledil dogodek za medije, namenjen predstavitvi letošnje sezone slovenskega krompirja ter še posebej poudarku, naj potrošniki posegajo po lokalnih pridelkih in proizvodih.

Minister je v svoji predstavitvi izpostavil: »Današnji dan je nekakšna prelomnica v pridelavi krompirja – da vendarle končamo sezono 2020 in začnemo letošnjo sezono. Lanska sezona je bila ena boljših v pridelavi krompirja v Sloveniji, skupaj z zgodnjim krompirjem, poznim krompirjem, semenskim krompirjem, smo imeli zasajenih skoraj 3000 hektarjev površin. Covid situacija je potisnila to panogo v resne izzive. Pa vendarle – prihajamo v novo sezono, pripravili smo tudi že podlago za pomoč pridelovalcem krompirja, ta četrtek naj bi bila sprejeta na seji Vlade RS vladi in potem tudi pravočasno izvedena. Gre za pomoč pridelovalcem in sicer 1200 evrov na hektar pridelave krompirja. Podatke črpamo iz lastnih seznamov, omejitev pa bo do 20.000 evrov na eno kmetijsko gospodarstvo Pomoč je predvidena zaradi izračunanega izpada dohodka, večjega od 30 odstotkov, predvsem zaradi bistvenega zmanjšanja prodaje v HORECA (hotelirstvo, restavracije, catering) sistemu in javnih prehranskih obratih ter predvsem zaradi bistveno višjih stroškov skladiščenja.« Minister je med drugim še izpostavil pomen povezovanja v sektorju kmetijstva. »Povezanost lani spomladi je rešila sektor, ker so vsi deležniki prevzeli del bremena in tako povezani dobro prestali krizno epidemiološko situacijo«. Poudaril pa je, da »… nas veliko dela čaka tudi na tehnologijah. Zato je in bo v bodoče, razvoj znanja eno ključnih vprašanj, intervencij, vzpodbud tudi za novo programsko obdobje.«

Sledila je predstavitev primera dobre prakse - projekta Sveže Okusno Lokalno, ki združuje lokalne pridelovalce ter gostince na tem območju. Projekt vodi Center za promocijo turizma Krško. Posavska regija se namreč ponaša s številnimi značilnimi produkti, kot je: rumeni plavec, modra frankinja, krškopoljski prašič, kopun, ribe, jabolka (sevniška voščenka), hruške, zelje, moka, jagodičevje, krompir ter ostala sveža zelenjava in sadje. Cilji projekta so med drugim: razviti nov trg med kmetijami, odkupovalcem in gostinci, vzpostaviti kratke verige med kmetijami in gostinci ter izvesti delavnice na temo ozaveščanja o lokalni pridelavi in kratkih verigah.

Ob koncu terenskega obiska si je minister dr. Podgoršek ogledal še sadovnjak z oroševalnim sistemom v podjetju Evrosad d. o. o. v Krškem.