Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku v Republiki Koreji za okrepitev sodelovanja in odprtje veleposlaništva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes zaključil dvodnevni delovni obisk v Republiki Koreji. Danes se je srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Chung Eui-yongom, s katerim sta se zavzela za okrepitev političnih in gospodarskih vezi med državama, tudi z odprtjem slovenskega veleposlaništva v Seulu. Obisk je bil namenjen tudi predstavitvi prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta ter izmenjavi stališč o aktualnih mednarodnih temah.

Minister dr. Logar je na srečanju z gostiteljem, zunanjim ministrom Chung Eui-yongom, poudaril interes Republike Slovenije za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih vezi z Republiko Korejo. S tem namenom Slovenija v Seulu odpira veleposlaništvo. Zavzel se je za okrepitev investicijskega sodelovanja med državama. V tej luči se je zavzel za ponovno odprtje pisarne Korejske agencije za promocijo investicij (KOTRA) v Ljubljani.

Republika Koreja se uvršča med najbolj industrializirane članice skupine G20, je eno najbolj konkurenčnih gospodarstev sveta in velja za 10. največje svetovno gospodarstvo po nominalnem bruto domačem proizvodu oziroma 14. po kupni moči. Prav tako spada med vodilne inovativne države na svetu, saj je bila po Bloombergovem indeksu inovativnosti sedemkrat od devetih merjenj tudi letos razglašena za najbolj inovativno državo na svetu.

Zunanja ministra sta potrdila prijateljske odnose med državama, ki bosta naslednje leto praznovali 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov in delita enake poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti. Minister dr. Logar se je zahvalil za uspešno sodelovanje v okviru ITF ter drugih skupnih multilateralnih pobudah na področju človekovih pravic in vladavine prava.

V pogovoru s korejskim zunanjim ministrom je minister dr. Logar prav tako predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s poudarkom na strateškem partnerstvu med Evropsko unijo in Republiko Korejo. Republika Koreja je ena izmed štirih strateških partneric Unije v Aziji. Prvi prostotrgovinski sporazum Evropske unije, sklenjen z azijsko državo, ki se uporablja že od leta 2011, je v zadnjih desetih letih prinesel številne koristi in nedvomno pripomore tudi k blažitvi učinkov pandemije covida-19 na evropska gospodarstva. Ministra sta se zavzela tudi za sodelovanje med Evropsko unijo in Korejo na področju boja proti podnebnim spremembam ter zelenega okrevanja.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih razmerah na korejskem polotoku, v indo-pacifiški regiji ter o Zahodnem Balkanu, ki bo ena od zunanjepolitičnih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Minister Chung je ob začetku srečanja poudaril, da gre za prvi obisk zunanjega ministra države Evropske unije v Republiki Koreji od začetka pandemije in izpostavil prepričanje, da bo današnje srečanje vodilo do tesnejših odnosov med državama ter do tesnejšega sodelovanja z Evropsko unijo kot celoto.

Minister dr. Logar se je v okviru obiska srečal tudi s predsednikom Korejske agencije za promocijo investicij (KOTRA), predsednikom Evropske gospodarske zbornice, predstavniki parlamenta in korejske gospodarske in industrijske zbornice (KCCI), vodjo Delegacije EU in nekaterimi rezidenčnimi veleposlaniki držav članic Unije. V delu pogovorov se je uradni delegaciji pridružil tudi predsednik skupščine Gospodarske zbornice Slovenije in uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki se mudi na poslovnem obisku v Seulu. Sogovorniki so prepoznali pomen Luke Koper kot pomembne vstopne točke za izvoz korejskih podjetij v Srednjo Evropo.