Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na sestanku z italijanskim ministrom za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Stefanom Patuanellijem

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes preko videokonference sestal z italijanskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Stefanom Patuanellijem. Srečanje je potekalo kot predhodnica Koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije, ki bo zasedal 14. 6. 2021.

Bilateralni sestanek je bil v večjem delu namenjen predstaviti prednostni nalog slovenskega predsedovanja na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Sogovornika sta se strinjala, da državi dobro sodelujeta ter si delita enake poglede in stališča do skupne kmetijske in ribiške politike.

V nadaljevanju sta izpostavila še nekatere druge dosjeje iz programa predsedovanja, kjer imamo skupne poglede in interese. V okviru reforme Skupne kmetijske politike (SKP) sta govorila o pripravi strateških načrtov in poudarila, da se mora v slednjih poudarjati tudi vidik odpornosti in konkurenčnosti kmetijstva. Oba želita izboljšati položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano in si delita dolgoročno vizijo podeželskih območij. Prav tako oba podpirata napore pri označevanju porekla kmetijskih proizvodov – predvsem mešanic medu. Izpostavila sta tudi novo strategijo EU za gozdove in potrebo, da se, podobno kot na področju kmetijstva, poleg okoljske in socialne izpostavi tudi ekonomsko funkcijo gozdov ter da so ukrepi prilagojeni stanju v državah članicah.

Sledil je pogovor o čezmejnem sodelovanju pri zaščiti Terana, kjer sta se dogovorila o nadaljevanju aktivnosti, vezanih na skupno čezmejno zaščito.

Govorila sta tudi o sodelovanju kmetijskih inšpekcij, npr. na področju nadzora nad poreklom sadja in zelenjave, ter izmenjavi podatkov o prodaji ulova slovenskih ribičev.

Minister Podgoršek je ministra Patuanellija povabil na glavne dogodke, ki se bodo odvili v Sloveniji v času predsedovanja Svetu EU, kar je sogovornik z veseljem sprejel.