Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik sprejel prostovoljko Rožco Šonc in predstavnike Mladinskega sveta Slovenije

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes sprejel prejemnico najvišjega državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020, gospo Rožco Šonc. Prav tako pa se je sestal tudi s predsednikom Mladinskega sveta Slovenije Miho Zupančičem in slovensko mladinsko delegatko pri Organizaciji združenih narodov (OZN) Lucijo Karnelutti.
minister in prejemnica nagrade se fotografirata - stojita pred steno, na kateri je stenska nalepka Ministrstva za javno upravo (modra podlaga z logotipom in grabom)

minister Koritnik in prejemnica najvišjega državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020, Rožca Šonc | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Rožca Šonc je svoje humanitarno delo začela že v času svoje poklicne poti kot pobudnica ustanovitve aktiva delovnih invalidov družbe KRKA in skupine za pomoč odvisnikom. Od upokojitve dalje je kot prostovoljka tesno vpeta v delo Zveze društev upokojencev Slovenije. Od leta 2005 vodi zelo uspešen program Starejši za starejše, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Program kontinuirano poteka že več kot 16 let, vanj je bilo vključenih skoraj 198 tisoč starejših in preko 5500 prostovoljcev.

Minister Koritnik se je nagrajenki najprej zahvalil za opravljeno delo ter čestital za prejem državnega priznanja. V sproščenem pogovoru sta se s sogovornico dotaknila pomena prostovoljstva v Sloveniji ter tudi problematike pridobivanja kontaktov starejših občank in občanov, ki jih želijo prostovoljne organizacije povabiti k sodelovanju v njihovih programih. Minister se je zavezal, da bo problematiko uvrstil na dnevni red naslednje seje delovne skupine za lokalno samoupravo, ki jo vodi in bo zasedala v ponedeljek, 14. 6. 2021.

»Prostovoljstvo se večinoma dogaja v lokalni skupnosti. Ponekod je odvisno od posameznikov kot je gospa Šonc, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav. Zato sem prepričan, da bomo z županjami in župani našli odgovor na izziv, ki mi je bil danes predstavljen.«

Minister Koritnik pa se je danes sestal tudi s predsednikom Mladinskega sveta Slovenije Miho ter novo slovensko mladinsko delegatko pri OZN Lucijo Karnelutti. Spregovorili so o dvigu kakovosti prostovoljstva, odprtih vprašanjih povezanih z Zakonom o nevladnih organizacijah ter o digitalizaciji volitev.

»Vesel sem, da nadaljujemo s prakso sestajanja s predstavniki MSS in mladinske delegatke pri OZN, ki sem jo uvedel lansko leto. Mladi so angažirani, imajo dobro ideje, na nas pa je, da jim pomagamo in jih čim več tudi uresničimo,« je ob srečanju dejal minister Koritnik.