Skoči do osrednje vsebine

Mateja Logar: Le z upoštevanjem ukrepov bomo preživeli normalno poletje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovali dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in mag. Marjana Majerič, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 1329 PCR-testov in 8463 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 57 novih okužb, kar je 4,3 odstotka vseh izvidov. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 242 okužb.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 203 bolnikov,.51 jih potrebuje intenzivno nego, dva bolnika s covidom-19 sta včeraj umrla.

Dopoldanski podatki kažejo, da je s prvim odmerkom cepljenih 718.078 prebivalcev, z vsemi odmerki pa 478.027.

Epidemija se umirja, nismo pa še tam, kjer bi želeli biti, je v nadaljevanju pojasnila dr. Matej Logar. Glede na ostale EU države, je v Sloveniji epidemiološka situacija bistveno slabša, zato moramo biti še vedno previdni in upoštevati veljavne ukrepe.

Predstavila je tudi sistem delovanja v sosednji Avstriji, med drugim evropske kriterije za posamezne face. Pri zeleni fazi je 14-dnevna pojavnost 25 okužb na 100.000 prebivalcev in manj kot 4% pozitivnih testov.

Če bomo vsi upoštevali ukrepe, bomo poletje lahko preživeli dokaj normalno in brez hujših omejitev, je zaključila vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije na GZS Marjana Majerič je povedala, da je GZS že na začetku opozarjala vlado o pomenu cepljenja v gospodarstvu. Zagovarjajo 100% precepljenost delovno aktivnega prebivalstva, s tem pridemo tudi do prihrankov v državni blagajni. Interes Gospodarske zbornice Slovenije je tudi, da čim prej dosežemo kolektivno imunost.

 

 

Mateja Logar

Mateja Logar | Avtor: KPV

1 / 2