Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.547.029 testiranj s PCR in HAG testi. 3. 6. 2021 je bilo opravljenih 36.953 testiranj, od tega 3.915 s PCR in 33.038 s HAG testi. Potrjenih je bilo 280 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 3. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 205  bolnikov s COVID-19, od tega 59 na intenzivni negi, 19 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrli sta dve osebi, okuženi s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 6. 2021 vključenih 1.036 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 112 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod prevzemale vloge za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale javne prostore.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Neurje

Dne 4. 6. 2021 je v popoldanskih urah območje občin Nazarje, Kamnik, Domžale in Jesenice zajelo močno neurje. Zaradi neurja so morali posredovati gasilci iz sedmih prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalivala kletne in druge prostore stanovanjskih objektov, močan veter pa je na Jesenicah odnesel plahto. V Tuhinjski dolini je prišlo do izpada daljnovoda, kjer je ostalo brez električne energije 1500 gospodinjstev. Gasilci so tudi čistili vozišča, jaške, prepuste in izvajali sanacije zemeljskih plazov. V naselju Potok v občini Nazarje pa je zemeljski plaz zasul del stanovanjske hiše.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.14 so nad dolino Zadnjice, občina Bovec, zaradi zasneženega pobočja tuji pohodniki niso mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovane pohodnike so v dolino prepeljali s helikopterjem posadka helikopterja Letalska policijska enota (LPE) z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 20.52 je na Črnem Kalu pri Turškem gradu, občina Koper, na plezališču plezalec padel s stene. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli na kraju. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dekani so nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila in osvetljevali kraj dogodka.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 11.10 se je v ulici Trške Njive v Žužemberku na dvorišču kmetije prevrnil voznik s traktorjem. Pri tem se je poškodoval in ostal ukleščen. Gasilci PGD Žužemberk so voznika s tehničnim posegom rešili izpod traktorja in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter postavili traktor na kolesa. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so voznika oskrbeli na kraju in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.53 je na Koroški cesti v Velenju padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci PGD Velenje so jo oskrbeli ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.51 je v naselju Fužine, občina Gorenja vas  - Poljane, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Trebija so nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.24 sta na Bernikovi ulici v Domžalah trčili osebni vozili. Ena oseba je bila poškodovana. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli in očistili cestišče ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanke do prihoda reševalnega vozila.

Ob 19.34 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v parkirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 15.12 so na hitri cesti H2 Maribor - krožišče Pesnica, v bližini izvoza Pobrežje, trčila štiri vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi popivnali izteklo motorno olje.  Reševalci NMP Maribor so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Na kraju je bila prisotna policija in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.09 je v naselju Noršinci, občina Moravske Toplice, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča in trčilo v ograjo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreč, očistili pločnik razlitih izteklih motornih tekočin in odklopili akumulator vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.49 so Ob progi na Polzeli zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo so pogasili požar, pregledali okolico in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.06 se je na Kolodvorski cesti v Kočevju vnel pomivalni stroj v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kočevje so pogasili začetni požar z gasilnikom na prah ter iznesli stroj iz objekta. Druge škode ni bilo. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 16.11 je na Rašiški ulici v Ljubljani iz stanovanja izhajal gost dim. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, iz štedilnika umaknili posodo z žgočo hrano, prezračili stanovanje in opravili meritve nevarnih plinov. Gmotna škoda ni nastala.

Ob 21.46 je v naselju Selšek, občina Šmartno pri Litiji, gorela streha kozolca - toplarja. Gasilci PGD Jablanica in Šmartno pri Litiji so požar pogasili in rešili del kozolca. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Kostrevnica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.16 so se v Vojkovi ulici v Idriji, zaradi tlenja električne napeljave v razdelilni omarici, zadimili prostori v pritličju bivalne enote v stavbi za posebne namene. Gasilci PGD Idrija so prezračili zadimljene prostore, objekt pregledali s termovizijsko kamero in izmerili koncentracije plinov, ki pa niso bile povišane.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.29 je v naselju Silova, občina Velenje, gorelo osebno vozilo v jarku. Požar, ki je uničil vozilo v celoti, so pogasili gasilci PGD Šentilj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 je v ulici Ježa v Litiji na parkirišču pred trgovino v predelu motorja zagorel potniški avtobus. Gasilci PGD Litija so požar, ki je vozilo uničil, pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico požara. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Postojna

Ob 19.51 je na avtocesti Razdrto – Postojna, občina Postojna, gorelo kombinirano vozilo. Voznik kombija je pričel z gašenjem, gasilci PGD Postojna in Razdrto so požar, ki je zajel izolacijo na izpuhu vozila, dokončno pogasili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.56 je na Cesti 25. junija v Novi Gorici ob hali bivšega podjetja Ideal na več mestih gorelo podrastje. Požare so pogasili gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE).

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.26 je na Tacenski cesti v Ljubljani gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje Brod so požar pogasili. Zabojnik je bil v požaru uničen. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.13 je v ulici Pod Lazami v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, zagorela vsebina zabojnika za smeti na ekološkem otoku. Požar, v katerem so bili uničeni vsi zabojniki na ekološkem otoku in v bližini parkiran osebni avtomobil, so pogasili gasilci PGD Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.05 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo v dveh zabojnikih za smeti. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili goreča zabojnika in vsebino.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.32 je na avtocestnem počivališču Lom v smeri Kopra, občina Logatec, iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila iztekala tekočina. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in po vozišču z vpojnimi sredstvi posuli izteklo tekočino.

Izpostava Maribor

Ob 5.45 je v naselju Pivola, občina Hoče–Slivnica, na območju Botaničnega vrta Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede prišlo do onesnaženja potoka z gnojnico. Gasilci JZ GB Maribor, dežurni Vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj in predstavniki pristojnih služb so pregledali območje onesnaženja. Za odvzem vzorcev vode je bila na kraj napotena enota Mobilne enote ekološkega laboratorija – NLZOH. O dogodku so bile obveščene vse inšpekcijske službe in policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.50 sta v bližini naselja Lipa, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred našel Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.56 so gasilci PGD Sevnica na Florjanski ulici v Sevnici nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe v stanovanje.

Izpostava Celje

Ob 10.03 je na Škalski cesti v Slovenskih Konjicah otrok zaprl mamo na balkon. Gasilci PGD Slovenske Konjice so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in odprli vrata balkona.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 so V Murglah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata vrstne hiše in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/