Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu

Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej se bo 7. 6. 2021 udeležil pravosodnega dela zasedanja Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu.

Ministri za pravosodje bodo razpravljali o tem, kako se boriti proti nezakonitim spletnim vsebinam v okviru predloga akta o digitalnih storitvah, katerega cilj je posodobiti pravila, ki urejajo digitalne storitve po vsej EU. Predlog se pogaja v okviru Sveta za konkurenčnost, vendar vključuje določbe, ki so zelo pomembne za področje pravosodja in notranjih zadev.

Svet namerava doseči splošni pristop glede predloga uredbe o odstopu terjatev, ki bo določila enotna kolizijska pravila glede vprašanja, katero nacionalno pravo določa učinek odstopa terjatev za pravice tretjih oseb v civilnih in gospodarskih zadevah. S tem se želi doseči odpravo pravne negotovosti, spodbujanje  čezmejnih naložb ter olajšavo dostopa do posojil.

Ministri naj bi dosegli tudi splošni pristop glede predloga uredbe glede računalniškega sistema za komunikacijo v čezmejnih civilnih in kazenskih postopkih (e-CODEX). e-CODEX omogoča Evropsko digitalno infrastrukturo za varno čezmejno komunikacijo na področju pravosodja preko spletne izmenjave podatkov. Predlagana uredba bo formalno vzpostavila sistem e-CODEX na ravni EU in mu zagotovila jasno pravno podlago ter prenos upravljanja sistema na eu-LISA.

Svet namerava doseči dogovor o splošnem pristopu glede predloga sprememb uredbe o ustanovitvi Agencije EU za temeljne pravice (FRA). Predlagane sprememb bodo bistveno izboljšale mandat FRA in predvidevajo vključitev tematskih področij policijskega in pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah v pristojnosti Agencije.

Državni sekretar Zlatko Ratej bo na zasedanju predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja.