Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik na zasedanju Sveta EU za telekomunikacije predstavil prioritete slovenskega predsedovanja

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta EU za telekomunikacije, kjer je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije. Na zasedanju so se ministri seznanili s stanjem zakonodajnih predlogov o upravljanju podatkov, kibernetski varnosti, e-zasebnosti, gostovanju v mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji (t. i. roaming) in o umetni inteligenci. Potekala pa je tudi politična razprava o digitalni prihodnosti Evropske unije.

Slovenija je digitalizacijo, razvoj umetne inteligence in kibernetsko varnost postavila v sam vrh prioritet predsedovanja Svetu EU. »Podprli bomo razvoj, ki bo EU zagotavljal večjo digitalno avtonomijo. To vključuje izboljšanje povezljivosti, razvoj varne, učinkovite in odporne digitalne infrastrukture, vključno s 5G, izboljšanje digitalnih znanj in spretnosti, dostopnih digitalnih javnih storitev ter vzpostavitev ugodnega okolja za razvoj, testiranje in uporabo novih tehnologij,« je v svoji predstavitvi poudaril minister Koritnik in dodal: »Prav tako pa si bomo prizadevali za ustrezno mero varnosti in zasebnosti, za dosledno spoštovanje človekovih pravic in etičnih načel ter vse to tudi redno in ustrezno komunicirali z vsemi državljani.«

Za uresničevanje ciljev digitalne preobrazbe in avtonomije bosta v času slovenskega predsedovanja še posebej pomembni področji umetne inteligence in podatkov. Slovensko predsedstvo se bo osredinilo na napredek pogajanj o aktu o umetni inteligenci, ki bo oblikoval splošni okvir za nadaljnjo regulacijo tega področja, formalno definiral umetno inteligenco ter omejil tveganja, ki jih prinaša njena širša raba. Na področju ponovne uporabe, obdelave in izmenjave podatkov ter podatkovne ekonomije pa bo predsedstvo nadaljevalo z obravnavo akta o upravljanju podatkov in začelo z obravnavo akta o podatkih.

Minister se je v svoji predstavitvi osredotočil tudi na zagotavljanje kibernetske varnosti. »Izboljšati moramo vključevanjem kibernetskega vidika v celostno krizno odzivanje. Zaradi velike izpostavljenosti Unije v primerih kibernetskega ogrožanja njene neposredne soseščine pa bo Slovenija podprla tudi izgradnjo kibernetskih zmogljivosti v državah Zahodnega Balkana,« je ob tem dodal Koritnik.

Ministrstvo za javno upravo bo v času predsedovanja pripravilo več pomembnih dogodkov. Eden prvih je naslovljen »EU kot skupnost ljudi«. Potekal bo 8. julija 2021, namenjen pa bo razpravi o digitalizaciji mest in vasi. V septembru bo Slovenija v okviru predsedovanja gostila dve izjemno pomembni konferenci: 2. in 3. septembra 2021 konferenco o kibernetski varnosti, 14. in 15. septembra 2021 pa konferenco s področja umetne inteligence. Obe septembrski konferenci bosta organizirani in izvedeni v sodelovanju z Evropsko komisijo.

Minister Koritnik je na zasedanju pozdravil program Digitalni kompas (Digital Compass for 2030), v katerem bo Evropska komisija namenila veliko sredstev za okrevanje Evrope po Covid krizi. Ta program namenja poseben poudarek digitalni usposobljenosti državljanov in visoko usposobljenim kadrom na področju digitalnih tehnologij, varni in trajnostni digitalni infrastrukturi, digitalni preobrazbi podjetij in digitalizaciji javnih storitev.

Glede Uredbe o gostovanju pa je minister izpostavil stališče, da morajo biti z dodatnimi novimi ukrepi končnim uporabnikom med gostovanjem zagotovljeni preglednost, kakovostne storitve in dostop do komunikacij v sili.

Ob robu zasedanja je slovenska delegacija opravila tudi več bilateralnih srečanj, namen katerih je bila predvsem predstavitev prioritet predsedovanja. Minister Koritnik se je tako sestal s finskim ministrom za promet in telekomunikacije Timom Harakkanom, nemško državno sekretarko na zveznem ministrstvu za gospodarstvo in energijo Elisabeth Winkelmeier-Becker, portugalskim ministrom za infrastrukturo in stanovanjska vprašanja Pedrom Nunom Santosem, ter češkim državnim sekretarjem na ministrstvu za industrijo in trgovino Petrom Očkom.