Skoči do osrednje vsebine

Program Digitalna Evropa

Portugalsko predsedstvo Sveta EU je v sodelovanju z Evropsko komisijo v tem tednu pripravilo dvodnevni dogodek na temo digitalizacije tega desetletja - Leading the Digital Decade, kjer so med drugim predstavili prihajajoči program Digitalna Evropa (Digital Europe Programme - DIGITAL).

Program dvodnevnega spletnega srečanja - Leading the Digital Decade.

DIGITAL ni samo nov program, temveč tudi prenovljen pristop Evropske komisije za podporo politikam na področju digitalizacije. DIGITAL sledi konceptu, ki ga v letih 2007-2013 Evropska komisija že izvajala v okviru drugega stebra programa Konkurenčnost in inovacije – Podpora politikam IKT. Je drugačen od znanega okvirnega programa Obzorje, saj se ne usmerja v raziskovanje, temveč v implementacijo digitalnih tehnologij in orodij.

Temelji na petih stebrih:

1. Visokozmogljivo računalništvo (HPC)
Namen je gradnja HPC kapacitet v Evropski uniji, spodbujanje uporabe kvantum računalnikov, hibridnih računalnikov in drugih visoko zmogljivih računalnikov, kar bo pripomoglo h globalni konkurenčnosti Evrope.

2. Umetna inteligenca (UI)
Namen je uvajanje umetne inteligence, razlaga področja na način, da bodo vsi razumeli pravne posledice in uporabnost možnih rešitev, pridobitev zaupanja uporabnikov, spodbujanje eksperimentalnih centrov po vsej Evropi.

3. Kibernetska varnost
Namen je tehnološko podprtje in nadgradnja ter pravna regulacija področja. Pomembna bo tako mreža kompetenčnih centrov in evropski kibernetski varnostni centri kakor tudi grajenje ekosistema, ki vključuje sodelovanje z vsemi državami članicami.

4. Znanja in spretnosti
Namen je zagotoviti ustrezna usposabljanja in napredne spretnosti slehernemu posamezniku. Pomembno je sodelovanje izobraževalnih ustanov, podjetij in državnih administracij.

5. Uvedba, najboljša uporaba digitalnih zmogljivosti in interoperabilnost
Namen je posodobitev javnih uprav in storitev z digitalnimi sredstvi, digitalna preobrazba področij javnega interesa, interoperabilnost evropskih javnih storitev.

Evropska komisija bo v okviru DIGITAL v obdobju do 2027 objavljala razpise za konzorcijske projekte, pri čemer bodo na voljo razpisi na različnih področjih. Objava prvih razpisov je predvidena za letošnji september.

Najboljši projekti bodo na podlagi objektivnih meril izbrani za sofinanciranje.