Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je 2. junija prevzela 300.000 doz cepiva proti Covidu-19, ki ji jih je posodila sosednja Madžarska

Prevzem 300.000 doz cepiva proti Covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, s strani Madžarske je potekalo v prisotnosti predsednika vlade Janeza Janše, madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Pétra Szijjárta, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka ter ministra za zdravje Janeza Poklukarja.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob predaji povedal, da bo Slovenija cepivo vrnila predvidoma jeseni ali do konca leta in dodal: »V tem trenutku je dragocen vsak odmerek cepiva, solidarnost pa je v času epidemije glavno orožje«. "Od danes ni več čakalnih vrst. Cepi se lahko vsak," doda premier Janša. Vsi slovenski predstavniki pa so se zahvalili za solidarnost Madžarske.

Pristojni pričakujejo, da se bo zanimanje za cepljenje s cepivom AstraZenece povečalo, tudi zaradi upada pomislekov glede AstraZenece v skandinavskih državah. Minister Poklukar je dodal: »Z današnjim prejemom cepiva bomo pomembno opremili logistiko izvajanja cepljenja na terenu.«

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedal, da ko smo vstopali v Evropsko Unijo smo to storili, tudi zato, ker smo želeli ojačati solidarnost med državami in današnji dogodek je dokaz, da države premorejo to solidarnost, ki je pri deljenju cepiva in skupnemu boju proti pandemiji še posebno pomembna.

Predsednik vlade je ob prevzemu cepiva dodal še, da bo s pomočjo izposoje Slovenija do poletja ustavila epidemijo, nadeja pa se sproščenemu poletju. Hkrati pa je želel državljanom in državljankam sporočiti, da moramo biti v naslednjih tednih še naprej previdni, saj je število okužb pri nas še vedno nad evropskim povprečjem, spoštovanje ukrepov pa lahko znatno pomaga še naprej pri obvladovanju pandemije.