Skoči do osrednje vsebine

Evropski potrošniški center v obdobju 2022-2023

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Izvajanje dejavnosti Evropskega potrošniškega centra se v obdobju 2022-2023 nadaljuje v okviru
Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Evropska komisija je države članice povabila, da sporočijo organ oziroma organizacijo, ki bo v letih 2022-2023 gostila dejavnost Evropskega potrošniškega centra v svoji državi, saj se Okvirni sporazum o sodelovanju 2018-2021 z dosedanjim gostiteljem te dejavnosti letos izteče. V Sloveniji Evropski potrošniški center, ki je znan tudi kot EPC, deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Podlaga za delovanje Mreže EPC je Program za enotni trg, ki med ukrepi za izboljšanje varstva in opolnomočenja potrošnikov predvideva tudi delovanje mreže EPC ter njeno sofinanciranje s strani Evropske komisije in posameznih držav članic. Uradno odločitev o imenovanju gostitelja pošlje Komisiji pristojni državni organ, ki ima v skladu z nacionalno zakonodajo pristojnost za sprejem tovrstnih odločitev. Kot rok za posredovanje tega dokumenta je Evropska komisija v svojem dopisu konec maja določila 2. junij 2021.

Zaradi zagotovitve kontinuitete delovanja EPC in kratkega roka za določitev gostitelja je Komisija sama omenila tudi možnost, da pristojni organ sprejme prehodno odločitev, s katero podaljša delovanje EPC znotraj dosedanjega gostitelja, to odločitev pa ustrezno utemelji in objavi. Ta predlog smo tako kot v večini držav članic sprejeli tudi v Sloveniji in tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo nadaljuje z izvajanjem dejavnosti Evropskega potrošniškega centra v obdobju 2022-2023.