Skoči do osrednje vsebine

Redno zasedanje obrambnih ministrov Nata

Danes sta potekali ločeni zasedanji zunanjih in obrambnih ministrov Nata, ki sta bili tudi tokrat izvedeni preko varne avdio-video povezave. Glavni namen obeh zasedanj so bile priprave na Vrh Nata, ki bo v Bruslju potekal 14. junija 2021. Osredotočeni sta bili na oblikovanje usmeritev glede ambiciozne pobude Nato 2030, s katero je predvidena prilagoditev Zavezništva za uspešno spopadanje s skupnimi izzivi prihodnosti.

V duhu enotnosti in solidarnosti Zavezništva so se dotaknili nadaljnjega uresničevanja Valižanske zaveze ter pomena transatlantske vezi in kolektivne obrambe, vključno z vprašanjem priprave prihodnjega Nato Strateškega koncepta.

Obrambni ministri so med drugim naslovili tudi odvračanje in obrambo, s posebnim poudarkom na obsežni vojaški prilagoditvi. Razpravljali so o ohranjanju tehnološke prevlade, podnebnih spremembah in krepitvi odpornosti. Glede slednje se je Slovenija v nastopu zavzela za zmanjšanje ranljivosti in okrepljeno sodelovanje med Natom in EU, ki bo tudi ena izmed glavnih prednostnih nalog med prihajajočim predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.

Obrambni ministri so se strinjali s pomenom krepitve naporov na področju kibernetske obrambe ter politiko naslavljanja spolnega nasilja v konfliktih. Naslovili so tudi prihodnjo podporo Afganistanu ter nadaljnje sodelovanje s to državo.