Skoči do osrednje vsebine

Prva Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana že deluje

Danes je začela delovati prva Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj sta se udeležila slovesnosti na sedežu Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana v Kompoljah (nekdanja cestninska postaja).
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ob njem generalni direktor policije dr. Anton Olaj in v. d. generalnega direktorja Direktorata za logistiko Matjaž Vede, zadaj policisti avtocestne policije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ob njem generalni direktor policije dr. Anton Olaj in v. d. generalnega direktorja Direktorata za logistiko Matjaž Vede | Avtor: MNZ

Danes je tako na avtocesti že prva specializirana enota, je dejal minister Hojs in nadaljeval: »Čas je, da gredo policisti na cesto, ustrezno so opremljeni in verjamem, da tudi zelo usposobljeni. Prednost bi v prvi fazi dal predvsem prehitevanju tovornih vozil na avtocestah tam, kjer je to prepovedano. Pretežno to delajo slovenski vozniki, ne tuji.« Nato po ministrovih besedah sledijo še druge naloge te enote: vse od preiskave kaznivih dejanj do kontrole hitrosti.

Izjemno povečanje avtocestnega prometa zahteva večjo prisotnost policistov, hitrejšo odzivnost in učinkovitejši nadzor. Prednosti avtocestne policije so predvsem hiter in učinkovit odziv na varnostne dogodke na avtocestah in hitrih cestah ter večja prometna varnost. Za realizacijo projekta avtocestne policije je bil 23. decembra 2020 podpisan sporazum o sodelovanju med Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za infrastrukturo, DARS in Policijo. Uradni začetek delovanja Uprave avtocestne policije je bil nato 31. marca 2021 v Postojni, kjer je tudi njen sedež.

Policistke in policisti uprave avtocestne policije postrojeni v vrsti

Policistke in policisti uprave avtocestne policije | Avtor: MNZ

1 / 2