Skoči do osrednje vsebine

Drugi dan 25. posveta slovenske diplomacije o prihodnosti Evrope in vlogi Evropske unije v svetu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Osrednje teme drugega dneva 25. posveta slovenske diplomacije, ki od včeraj poteka na Brdu pri Kranju, so bile prihodnost Evropske unije in Evrope, gradnja odpornosti Unije po pandemiji in njena vloga v spremenjenih geopolitičnih razmerah v svetu. Vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavnike ministrstva za zunanje zadeve je nagovoril predsednik vlade Janez Janša. Naslovil je prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, vpliv pandemije covida-19 na mednarodne odnose in prihodnost Unije: "Največjo dodano vrednost Konference o prihodnosti Evrope vidim v odkriti razpravi o tem, kako naj bi bila Evropa videti v prihodnje."

Na prvem panelu o prihodnosti Evropske unije in Evrope po pandemiji covida-19 je sodeloval dr. Boštjan Udovič, izredni profesor na Katedri za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede. Udeleženci so poudarili pomen Konference o prihodnosti Evrope, ki se je formalno začela s slavnostnim dogodkom na Dan Evrope, in je nujna zaradi številnih izzivov, s katerimi se je Evropska unija soočala v zadnjih letih. Večji del razprav na konferenci bo potekal ravno v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Udeleženci so se strinjali, da je konferenca nujna, če želimo doseči učinkovitejše delovanje Unije in preseči obstoječe razlike. Gost dr. Udovič je dejal, da je treba razpravo o prihodnosti Evrope usmeriti v dolgoročno strategijo Evropske unije.

Drugi panel je bil namenjen spremenjenim geopolitičnim razmeram v svetu ter s tem povezanim izzivom in priložnostim za Slovenijo in Evropsko unijo. Slovenija bo imela v času predsedovanja pomembno nalogo, da spodbudi razpravo, ki bo pripomogla k pripravi celovite in vključujoče strategije Evropske unije do indopacifiške regije. "Med predsedovanjem si bomo prizadevali za vključitev Indo-Pacifika na dnevni red septembrskega neformalnega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije (Gymnich), ki bo potekalo v Sloveniji", je poudaril minister dr. Logar.

Posvet sta zaključila državna sekretarja Gašper Dovžan in dr. Stanislav Raščan. Zbranim diplomatom sta se zahvalila za njihovo predano delo, zlasti v zadnjem letu pandemije, ter jim zaželela uspešno predsedovanje v njihovih državah.