Skoči do osrednje vsebine

Na 25. posvetu slovenske diplomacije o predsedovanju Slovenije Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes se je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju začel 25. posvet slovenske diplomacije, ki poteka en mesec pred prevzemom predsedovanja Svetu Evropske unije. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, ki vodi dvodnevni posvet, je v uvodnem nagovoru zbranim diplomatom zagotovil, da je Slovenija na predsedovanje dobro pripravljena. "Naslednji meseci bodo za vse nas zelo zahtevni. Predsedovanje bo še dodatna preizkušnja zaradi omejitev in negotovosti pandemije. Vendar imamo znanje, izkušnje in samozavest, da to nalogo, tako kot leta 2008, dobro opravimo," je poudaril minister dr. Logar.

S pregledom preteklih obiskov doma in v tujini je minister dr. Logar povzel uresničevanje zadanih nalog slovenske zunanje politike. V preteklem letu je slovenska diplomacija okrepila stike z državami članicami Evropske unije, začela strateški dialog z Združenimi državami Amerike in sodelovanje v številnih regionalnih pobudah, kot je Central 5, ter utrdila svojo mediteransko dimenzijo. Minister dr. Logar se je v zadnjem letu srečal s številnimi kolegi zunanjimi ministri, tako držav Evropske unije kot Japonske, Ukrajine, Turčije, Ruske federacije ter držav Zahodnega Balkana. Utrdil je tudi reden dialog z evropskimi komisarji ter v svoji vlogi visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom začel s srečanji s predstavniki te ustanove.

Zunanjepolitična dejavnost v zadnjem letu je bila posvečena rednemu dialogu s sosednjimi državami, v ospredju katerega so bili položaj slovenske manjšine, gospodarski odnosi in razvoj infrastrukturnih povezav. Na pobudo Slovenije se je uspešno začel dialog treh obalnih držav o upravljanju Jadranskega prostora. "Sodelovanje v severnem Jadranu je nekaj, čemur bo morala Slovenija še naprej namenjati posebno pozornost," je poudaril minister dr. Logar.

Posvet, ki se ga udeležujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, je bil prvi dan osredotočen na razpravo o ciljih predsedovanja Svetu Evropske unije in dediščini, ki jo želimo zapustiti. Dosežki predsedovanja bodo pomemben vir zunanjepolitičnega kapitala za Slovenijo v času po koncu predsedovanja.

Drugi panel je bil posvečen vlogi Slovenije v mednarodnih organizacijah. Manjše države svoje interese učinkoviteje uveljavljajo v okviru mednarodnih organizacij, zato si Slovenija prizadeva za učinkoviti multilateralizem, ki je sposoben hitrega odzivanja na sodobne izzive. Na tem področju Slovenija med prednostne naloge vključuje nove aktualne teme, kot je  umetna inteligenca, posebno pozornost pa namenja tudi letošnji podnebni konferenci Združenih narodov COP26 v Glasgowu.

Prvi dan posveta je udeležence nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je diplomatom zaželel uspešno delo med predsedovanjem Svetu Evropske unije. Posvet se bo nadaljeval jutri, ko bodo udeleženci govorili o prihodnosti Evropske unije in Evrope po pandemiji Codvida-19 ter priložnostih in izzivih za Slovenijo in Evropsko unijo v regiji Indo-Pacifika. Nagovoril jih bo tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.