Skoči do osrednje vsebine

S predstavniki Občine Brežice predvsem o vprašanjih, povezanih z migracijami

Na današnjem delovnem obisku na Občini Brežice se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs srečal z županom Občine Brežice Ivanom Molanom, s predstavniki krajevnih lokalnih skupnosti in Direkcije za vode RS.

Kot je v izjavi za javnost po zaključku sestanka povedal minister Hojs, so obravnavali tri problematike, pretežno povezane z migracijami. Govorili so o ureditvi ustreznega dostopa na obrežju reke, kjer so postavljene začasne tehnične ovire, o sredstvih za občine v tem pasu in o prehajanju državne meje na tem območju. »Z županom smo se dobro dogovorili. Država bo dogovorjeno zagotovila v naslednjih šestih mesecih, enem letu,« je poudaril minister.

Tako bomo v roku 14 dni določili postavitev dodatnih vrat na obstoječi ograji, s čimer je soglašala tudi Direkcija za vode. »To lahko postavimo v roku enega meseca, saj že imamo sklenjeno pogodbo za vzdrževanje ograj.« V nadaljevanju so govorili o načrtih za zamenjavo concertine, kjer so roki nekaj daljši, saj so vezani na razpis MNZ, ki je trenutno še v teku. »Računam, da bi lahko z zamenjavo začeli v jesenskih mesecih,« je dejal minister. Dogovorili so se tudi, da pogledajo točke, za katere občina ocenjuje, da bi bilo smiselno postaviti ograjo. »To moram narediti skupaj s Policijo, ki bo ocenila vsa varnostna tveganja,« je pojasnil minister.

Minister je še izrazil zaskrbljenost glede nezakonitih prehodov državne meje v prihodnjih mesecih, saj se epidemija, ki je nedvomno vplivala na manjše število nezakonitih prehodov v lanskem letu, počasi umirja. »V preteklem tednu sem obiskal tudi Grčijo, ki je tokrat precej bolj zavarovana. Tako da takega vala, kot je bil v preteklosti, letos ne bo. So se pa prehodi zelene meje spremenili v smeri, da gre za organizirane kriminalne združbe tihotapljenja ljudi, vse več s pomočjo vozil in ne več klasično preko polj in rek. Policija je pripravljena. Če bo migracijski val večji, slovenska policija potrebuje pomoč Slovenske vojske in tudi tujih policij, kar smo že začeli,« je zaključil minister.

Minister Aleš Hojs in župan Občine Brežice Ivan Molan stojita zunaj pred stavbo Občine Brežice in se pogovarjata

Minister Aleš Hojs in župan Občine Brežice Ivan Molan

1 / 3