Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na 12. zasedanju Skupne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je virtualno potekalo 12. zasedanje Skupne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo. Na slovenski strani je komisiji predsedoval državni sekretar dr. Stanislav Raščan, na strani Severne Makedonije pa državna sekretarka v Ministrstvu za gospodarstvo Severne Makedonije Razmena Cekić-Durović.
sedijo z zastavami zadaj

Državni sekretar dr. Raščan z delegacijo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Na zasedanju Skupne komisije so bile pregledane aktualne gospodarske razmere in bilateralno gospodarsko sodelovanje med državama ter priložnosti za okrepitev sodelovanja na ključnih področjih. Zadnje, 11. zasedanje Skupne komisije je potekalo 9. in 10. maja 2018 v Ljubljani.

V prvem delu so bila, v okviru posameznih delovnih skupin, obravnavana perspektivna področja gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Severno Makedonijo. Sprejete so bile usmeritve za razvoj in krepitev sodelovanja med državama. Slovenski predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za javno upravo, so z predstavniki pristojnih resorjev Republike Severne Makedonije uskladili bodoče aktivnosti na področjih internacionalizacije in turizma, prometa, energetike, okolja in prostora ter kmetijstva.

V drugem delu je sledilo plenarno zasedanje Skupne komisije pod vodstvom obeh sopredsedujočih državnih sekretarjev dr. Raščana in Cekić-Durović, na katerem je bilo obravnavano bilateralno gospodarsko sodelovanje na področju blagovne menjave, storitev, investicij in ostalih pomembnejših kazalnikov sodelovanja. Izmenjani so bili tudi zadnji podatki in napovedi o makroekonomskem položaju v obeh državah, posebej z ozirom na posledice pandemije covid-19.

Sopredsedujoča sta se strinjala, da so dvostranski gospodarski odnosi med državama na visoki ravni in se zavzela za nadgradnjo. Povzeti so bili zaključki dogovorov delovnih skupin in identificirane priložnosti za poglobitev sodelovanja v prihodnje, posebno na področju turizma, energetike in kmetijstva. Sopredsedujoča sta pregledala zaključni Protokol 12. zasedanja Skupne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki bo zaradi virtualne izvedbe tokratnega zasedanja podpisan korespondenčno.