Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja dr. Raščana s predstavnikom Urada visokega komisarja OZN za begunce

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je srečal z regionalnim predstavnikom Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolandom Schillingom. Govorila sta o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, izzivih na področju migrantskih politik, težkih humanitarnih razmerah, v katerih so se v času pandemije znašli begunci in migranti, ter slovenski podpori UNHCR.
med pogovori v sejni sobi

Državni sekretar dr. Raščan in regionalni predstavnik UNHCR za Srednjo Evropo Schilling | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Raščan je poudaril, da je Slovenija v zadnjih letih namenila humanitarne prispevke za begunce in migrante prek različnih mednarodnih organizacij, tudi UNHCR. V zadnjem letu so bila sredstva namenjena predvsem za razseljeno prebivalstvo v Siriji, Jemnu, Iraku, Demokratični republiki Kongo in Palestini. Poleg tega Slovenija nudi pomoč in podporo prisilno razseljenemu prebivalstvu tudi prek bilateralnih razvojno-humanitarnih projektov v državah v razvoju. Slovenija je lani namenila tudi prispevek za venezuelske migrante in begunce v Latinski Ameriki. Donatorske konference za solidarnost z njimi pa se bo udeležila tudi letos.

Državni sekretar je sogovorniku predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki se na humanitarnem področju osredotočajo tudi na zaščito najbolj ranljivih družbenih skupin. Ker letos mineva 70 let od ustanovitve Konvencije o statusu beguncev, bo temu, v okviru predsedovanja, posvečena posebna pozornost. Slovenija bo nadaljevala poglobljeno razpravo o zunanji dimenziji migracij ter poudarila pomen sodelovanja Unije z mednarodnimi organizacijami na terenu, z namenom odprave temeljnih vzrokov migracij.