Skoči do osrednje vsebine

Od maja do septembra vrvenje znanosti med mladimi

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Univerza v Mariboru je danes pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dogodek Evropska noč raziskovalcev.

»Evropska noč raziskovalcev je vseevropski dogodek Evropske komisije in držav članic Evropske unije, ki poudarja pomembnost znanstvenih raziskav in inovacij za kakovost našega vsakdanjega življenja. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo nadvse ponosni, da so naše raziskovalke in raziskovalci tudi letos uspešno pridobili kar dva projekta za širjenje znanstvenega vedenja in idej med splošno javnostjo, zlasti pa med mladimi. Z dogodkom Evropske noči raziskovalcev se znanost odpira ljudem po vsej Evropi, da lahko pokaže svoje raziskovalne uspehe in na njih zasnovane ambicije po drugačnem, boljšem svetu,« je na dopoldanski novinarski konferenci, ki jo je pripravila Univerza v Mariboru, povedala Darija Valančič z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalna koordinatorka nacionalnih kontaktnih oseb v Sloveniji za Obzorje Evropa.

Evropska noč raziskovalcev želi približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti. Osrednji dogodek bo letos 24. septembra, že prej pa se bo zvrstil niz dogodkov, na katerih bodo raziskovalke in raziskovalci javnosti predstavili raznolikost znanosti in njen učinek na vsakodnevno življenje državljanov. Namen je tudi spodbujanje zanimanja za poklic raziskovalca, še posebej med mladimi.

Evropska noč raziskovalcev se vsako leto odvija na pobudo Evropske komisije, ki zanjo nudi sredstva, tako je tudi v letu 2021 financirana iz okvirnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020), programa Marie Skłodowska-Curie. Na razpisu je uspešno kandidiralo skupno 43 projektov. Od teh sta v Sloveniji s projektno prijavo na razpis za organizacijo dogodkov v sklopu Evropske noči raziskovalcev 2021 uspešno kandidirala dva konzorcija partnerjev, in sicer konzorcij, ki ga koordinira Univerza v Mariboru, s projektom ZnAnosT za vsE (akronim: ZATE) in konzorcij, ki ga koordinira Ustanova Hiša eksperimentov, s projektom Noč ima svojo moč (NOČMOČ).

Pod projekt ZnAnosT za vsE (ZATE) se podpisuje konzorcij treh univerz: Univerze v Mariboru, v Novi Gorici in na Primorskem, ter deležniki: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (Bruselj), Zveza prijateljev Mladine Maribor, EU Hiša Ljubljana, Europa direkt informacijske točke v Mariboru, Izoli, Kopru in Novi Gorici. Znotraj projekta s 151 raziskovalci se bo med majem in septembrom odvilo 16 dogodkov v Mariboru, Krškem, Kopru in Novi Gorici.

Projekt Noč ima svojo moč (NOČMOČ) pa se bo odvijal v 27 slovenskih krajih in v Gorici (IT). Vanj je vključenih 49 tretjih partnerjev (osnovne in srednje šole, narodni parki, muzeji, fakultete, dom starejših občanov, knjižnice in dva partnerja iz tujine). 

75 programskih vsebin osrednjega dogodka, ki se bo odvil na zadnji petek v septembru, izvedba bo potekala v živo, če bi epidemiološke razmere narekovale drugače, pa na spletu, bodo na lokacijah v Mariboru, Kopru, Izoli in Novi Gorici.
Izmed raznovrstnih aktivnosti, kot so: Znanstveni Slam, kvizi, znanstveni šov, eksperimenti, pogovori z raziskovalci, dnevi odprtih vrat, vodeni ogledi, nastopi glasbenih skupin, katerih člani so raziskovalci, izpostavljamo nagradni nacionalni natečaj namenjen vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki bo spodbudil mlade k razmisleku o vlogi raziskovalca in znanosti vezani na temo natečaja, prilagojeni evropskemu letu železnic in Evropskemu zelenemu dogovoru. Razpis bo odprt predvidoma od junija do septembra 2021. Izbrani avtorji prispevkov bodo prejeli nagrade na osrednjem dogodku Evropske noči raziskovalcev in sicer na enem od njihovem domačem kraju najbližjih prizorišč v Mariboru, Kopru, Izoli in Novi Gorici. Nekaterim oddaljenim šolam (Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Ormož) bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi od šole do lokacij osrednjega dogodka.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport si prizadevamo, da bi v Sloveniji omogočili znanosti čim boljše pogoje za raziskovanje in prenos znanj v vsakdanje življenje. Zelo pomembno je, da izboljšamo položaj raziskovalk in raziskovalcev v Sloveniji, zlasti mlajših, ki so na začetku svoje znanstvene kariere. Prepričani smo, da bomo z obema projektoma v Sloveniji okrepili zaupanje v moč znanosti, spodbudili mlade za raziskovalne poklice in vsem pokazali izjemno bistrost, ustvarjalnost in inovativnost slovenskih raziskovalk in raziskovalcev. V Evropski noči raziskovalcev bomo v Sloveniji lahko prisluhnili znanosti in se potopili ter stopili z njenimi skrivnostmi, je poudarila Darija Valančič.