Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec z avstrijsko kolegico o čezmejnih infrastrukturnih projektih

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je na Dunaju sestal z avstrijsko ministrico, pristojno za promet, Leonore Gewessler. Ministra sta pregledala dvostransko sodelovanje, zlasti na področju prometa in infrastrukture, ter ocenila možnosti za poglobitev odnosov med državama. Zavzela sta se za tesnejše sodelovanje na področju infrastrukture.
Minister in avstrijska ministrica za promet stojita poleg zastav

Minister Vrtovec z avstrijsko ministrico, pristojno za promet | Avtor: MZI

"Veseli me, da glede našega sodelovanja na področju cestnega tovornega in potniškega prometa ni ključnih odprtih vprašanj. Izgradnja druge cevi avtocestnega predora Karavanke je za obe sosednji državi in za tranzitni promet dolgoročno najboljša rešitev," je dejal minister in poudaril, da trenutne aktivnosti izgradnje druge predorske cevi potekajo skladno s prevideno časovnico. Sogovornika sta se dotaknila tudi železniške povezljivosti, ki poteka prek Baltsko-jadranskega TEN-T koridorja. "Slovenija in Avstrija imata odlično železniško povezljivost prek Baltsko-jadranskega TEN-T koridorja. Na tem koridorjem nenehno poskušamo izboljšati svojo železniško infrastrukturo. Nekateri projekti na koridorju so posodobitev železniške proge Ljubljana-Maribor, popolna uvedba evropskega sistema za nadzor vlakov in posodobitev ključnih železniških vozlišč, vključno z Ljubljano in Pragerskim," je dejal minister za infrastrukturo. 


Pozornost sta namenila tudi pogledom na aktualno sodelovanje med državama glede povezljivosti Luke Koper z avstrijskim tržiščem, tako z vidika gradnje 2. tira Koper- Divača kot tudi poteka del nadgradnje obstoječega železniškega predora Karavanke. "Luka Koper je najpomembnejša vstopno - izstopna točka za prekomorski uvoz in izvoz avstrijskega blaga. Z izgradnjo drugega tira na odseku Divača–Koper se bo močno povečala zmogljivost te železniške povezave. Cilj projekta je odstraniti ozko grlo na železniškem odseku in s tem zagotoviti dolgoročno povečano zmogljivost infrastrukture železniškega prometa v Sloveniji," je dodal minister Vrtovec, ki je avstrijski ministrici tudi predstavil prednostne naloge Slovenije na področju prometa v času predsedovanja Svetu EU. "Uspeh politike razogljičenja je v veliki meri odvisna od prometa, ki ga je pandemija covida-19 najbolj prizadela, zato moramo narediti vse kar je v naši moči, da zagotovimo okrevanje sektorja," je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.