Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU (Gymnich) v Lizboni

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar se je v Lizboni udeležil neformalnega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije (Gymnich). Ministri so razpravljali o odnosih med Evropsko unijo in Afriko, problematiki nerešenih konfliktov v vzhodni soseščini, Belorusiji in pripravi strategije Unije do Indo-Pacifika. Na delovnem kosilu se jim je pridružil jordanski minister za zunanje zadeve Ayman Safadi, s katerim so govorili o položaju v regiji in bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

V razpravi o Afriki so ministri izmenjali poglede o možnostih krepitve sodelovanja Unije z Afriko, tudi v smislu priprav na 6. vrh Evropske unije z Afriško unijo, ki je predviden v letošnjem letu. Večina razprave je bila namenjene krepitvi strateškega angažmaja Evropske unije ter poglobitvi sodelovanja na političnem in gospodarskem področju, pa tudi na področjih povezljivosti, energije, zelenega prehoda in razvojnega sodelovanja. Evropska unija bo še naprej aktivno nadaljevala z uresničevanjem ambicij za doprinos k demokratični, mirni in uspešni afriški celini.

Glede nerešenih konfliktov v vzhodni soseščini so ministri poudarili nujnost miroljubnega pristopa brez uporabe sile in v skladu z mednarodnim pravom ter v okviru obstoječih mehanizmov. Evropska unija mora še naprej nastopati enotno in celovito, tako na političnem področju kot z izgradnjo gospodarskih platform, ki lahko pomembno prispevajo k spravi in iskanju možnosti rešitve za konflikte v vzhodni soseščini.

Glede Belorusije so ministri izmenjali poglede na implementacijo sklepov Evropskega sveta in začeli postopek priprave nadaljnjih omejevalnih ukrepov na gospodarskem in sektorskem področju. Razpravo o Belorusiji bodo nadaljevali na junijskem zasedanju Sveta za zunanje zadeve.

Ministri so poudarili tudi strateški pomen priprave strategije Evropske unije za sodelovanje v indo-pacifiški regiji, ki bo služila kot usmeritev za nadaljnji angažma Unije. Minister dr. Logar je ob tem poudaril tako politični kot tudi gospodarski interes Evropske unije za krepitev sodelovanja z državami Indo-Pacifika. V tem kontekstu je še posebej poudaril potrebo po sklepanju prostotrgovinskih sporazumov Evropske unije z državami regije in skupnega delovanja Evropske unije z regijo na področju soočanja z novimi varnostnimi izzivi ter krepitev sodelovanja na področjih digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti.