Skoči do osrednje vsebine

Izpolnjujemo obljube: Ob podpori evropskih sredstev se zaključuje vseslovenski projekt Hiša kranjske čebele - središče inovativnih tehnologij ApiLab

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V mesecu, ko obeležujemo svetovni dan čebel, se ob podpori evropskih sredstev zaključuje pomemben projekt, ki presega občinske in državne meje »Hiša kranjske čebele - središče inovativnih tehnologij (ApiLab)«.

Pred letom dni je minister Zvone Černač na povabilo župana Dušana Strnada obiskal občino Ivančna Gorica. Takrat si je med drugim ogledal tudi gradbišče starega mestnega jedra Višnje Gore, ki bo končno podobo dobilo s preureditvijo stare šole v Hišo kranjske čebele in ureditvijo okolice.

Gre za vseslovenski čebelarski projekt, ki ga odlikujejo zanimive vsebine in raznolikost. Še posebej je pomembno, da bo privabljal mlade in jih na zanimive in inovativne načine seznanil s pomenom čebelarstva. Ob lanskem obisku se je minister Černač tudi obvezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo projekt tudi s podporo evropskih sredstev uspešno zaključen.

Trajalo je sicer leto dni. V tej administrativno birokratski proceduri se je tudi razgalila zbirokratiziranost in okostenelost sistema, oziroma enega od mehanizmov za izvajanje evropske kohezijske politike, ki onemogoča učinkovito črpanje evropskih sredstev.  

Za projekt bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj dva milijona evrov. V tem okviru bo Občina Ivančna Gorica obnovila staro šolo v Višnji Gori v sodobno središče inovativnih tehnologij, ki bo namenjeno interakciji zgodovinske in kulturne dediščine kranjske čebele in visokotehnoloških inovativnih rešitev. Z možnostjo prenočitve v mansardi objekta, ki bo namenjena mladim, pa bo Hiša kranjske čebele privabljala predvsem številne mlade iz Evrope in sveta.

Danes je minister Zvone Černač ponovno obiskal občino Ivančna Gorica in si ogledal zaključevanje del pri omenjenem projektu. Poudaril je, da je »zelo pomembno, da so evropska sredstva namenjena konkretnim projektom, projektom, ki predstavljajo dodano vrednost za ljudi, gospodarstvo in celotno skupnost«. Prav tak projekt je po njegovi oceni Hiša kranjske čebele, kjer se združujejo različne vsebine, od ohranjanja zgodovinske vrednosti, izobraževanja, inovativnih tehnologij in spodbujanja podjetništva, do druženja mladih, ki bodo preko spoznavanja kranjske čebele ohranjali in znali ceniti to tradicijo, ki ne pomeni zgolj ljubiteljske ampak že zelo pomembno gospodarsko dejavnost v Republiki Sloveniji. Izrazil je veselje nad tem, kar je bilo v minulem letu narejeno v občini Ivančna Gorica in številnih občinah širom po državi. V zadnjem letu so bili namreč začeti številni projekti, tako s področja gospodarske, komunalne in družbene infrastrukture, ki se bodo v naslednjih letih nadaljevali in še okrepili. To bodo po besedah ministra Černača Sloveniji omogočila sredstva, ki so nam na voljo do leta 2030 za izhod iz krize po pandemiji, in jasna »usmeritev, da bodo v prihodnje v največji možni meri, kolikor to omogočajo evropski predpisi, evropska sredstva usmerjena v konkretne projekte, čemur v preteklih letih žal nismo bili vedno priča.«

Tamkajšnji župan Dušan Strnad se je ob tej priložnosti zahvalil ministru Černaču, ki je prepoznal priložnosti in razsežnosti vseslovenskega in evropskega projekta ter tudi na ta način prispeval, da bo Slovenija utrdila svoje mesto svetovne čebelarske prestolnice. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da bo naložba pripomogla tudi k razvoju podjetništva.

Otvoritev Hiše kranjske čebele s središčem inovativnih tehnologij ApiLab je predvidena septembra 2021.