Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 25. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.255.513 testiranj s PCR in HAG testi. 24. 5. 2021 je bilo opravljenih 32.388 testiranj, od tega 4.237 s PCR in 28.153 s HAG testi. Potrjenih je bilo 388 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 25. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 277 bolnikov s COVID-19, od tega 85 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je pet oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 26. 5. 2021 vključenih 1.125 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 108 prostovoljci humanitarnih organizacij.

 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 

Potres

Izpostava Novo mesto

Ob 22.53 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Šmarjeških Toplic, 57 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci naselij v okolici Šmarjeških Toplic in Novega mesta.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Postojna

Ob 13.25 je na poti na Nanos, občina Postojna, padel planinec ter si poškodoval roko in glavo. Prvo pomoč so mu nudili kolegi, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana pa so poškodovanca oskrbeli in pospremili do avtomobila, s katerim so ga svojci prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.30 je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel na Radno, občina Sevnica, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 17.08 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe prepeljala obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.28 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Murska Sobota v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.18 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Kobarida v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 2.33 je na avtocesti med Tepanjem in Dramljami  pri Golem Rebru v občini Slovenske Konjice kombinirano vozilo zapeljalo s ceste, trčilo v drevo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili iz vozila poškodovane osebe, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) in odklopili akumulator. Reševalci NMP Slovenske Konjice, Slovenska Bistrica in Celje so oskrbeli pet poškodovanih oseb in jih odpeljali v bolnišnico. Eno osebo so pregledali na kraju nesreče.

Ob 12.25 je na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, preprečili iztekanje goriva iz motornega kolesa in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenca.

Ob 15.40 sta na avtocesti v smeri Šentrupert–Vransko proti Ljubljani, občina Braslovče, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.45 sta v krožišču v Tekačevem v občini Rogaška Slatina trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in usmerjali promet do prihoda policije. V nesreči je nastala samo materialna škoda, poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 sta na avtocesti med Blagovico in Krtino, občina Lukovica, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali mesto nesreče, na osebnem vozilu odklopili akumulator ter iztekajoče tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. Lažje poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.37 sta na avtocesti med Lukovico in Krtino, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali mesto nesreče, poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.36 je na Mali Gori v občini Zreče zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stranice so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, očistili kurišče ter lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 10.43 je na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi prišlo do manjšega požara na transformatorski postaji. Že pred prihodom gasilcev PGD Selnica ob Dravi in Slemen je ogenj ugasnil. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter izvajali gasilsko stražo do prihoda delavcev Elektro Maribora.

Izpostava Postojna

Ob 22.03 se je na Markovcu, občina Loška dolina, zaradi napake na postrojenju kadilo v kotlovnici. Gasilci iz PGD Stari trg so pregledali kurilnico, sanirali napako in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.23 je na Kidričevi ulici v Novi Gorici na parkirišču zagorel motor osebnega vozila. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.32 je nad naseljem Dolga Poljana, občina Ajdovščina, občan kuril plastične kable, zaradi česar se je v naselju širil oster vonj po zažgani plastiki. Poklicni gasilci GRC Ajdovščina so ogenj pogasili in o dogodku obvestili policijo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.37 je v Hudovernikovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so stanovalci začeli gasiti z vodo, dokončno pa so požar pogasili gasilci.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 15.06 so na Tepanjskem vrhu, občina Slovenske Konjice, v gozdu našli topovsko granato, kalibra 105 mm, iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Zahodnoštajerske regije sta ob prisotnosti policije nevarno najdbo odstranila in prepeljala v skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Maribor

Ob 10.56 je na območju občine Selnica ob Dravi, zaradi napake na transformatorski postaji, prišlo do izpada oskrbe z električno energijo za 665 odjemalcev. Delavci elektro podjetja so napako odpravili ob 12.56.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.41 so v Malih Braslovčah v občini Braslovče gasilci PGD Braslovče nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Kranj

Ob 12.47 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s pomočjo lestve, preko balkona, vstopili v stanovanje, kjer je bila onemogla oseba. Osebo so prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.07 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.11 so v naselju v Rošpoh Del gasilci PGD Kamnica izčrpali meteorno vodo iz zamašenih jaškov in preprečili poplavljanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.37 so na Mladinski ulici v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona vstopili v stanovanje stanovanjskega bloka, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Gornja Radgona so pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.59 so na Seidlovi cesti v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli osebno vozilo, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 18.06 je v Kettejevem drevoredu v Novem mestu osebno vozilo nasedlo na škarpo ob parkirišču. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom vozilo dvignili in povlekli na parkirišče.

Izpostava Postojna

Ob 14.33 se je v naselju Lokev, občina Sežana, v stanovanjski hiši nahajala starejša onemogla oseba. Gasilci ZGRS Sežana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP Sežana dostop do osebe. Ti so jo oskrbeli ter odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/