Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministra Boštjana Koritnika na tehnično napako v Zakonu o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor

Minister za javno upravo se je danes odzval na napako, ki se je pojavila v februarja sprejeti noveli Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor. Kot je povedal minister je bila novela zakona, ki popravlja napako že včeraj zvečer poslana koalicijskim poslancem, ki so jo danes tudi vložili v parlamentarno proceduro.

Na ministrstvu za javno upravo smo pomagali pri pripravi sprememb Zakona o določitvah volilnih enot, ki je bil vložen kot poslanski zakon in 16. 2. 2021 tudi potrjen v Državnem zboru. S tem smo uresničili odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2018. »Žal je pri tem prišlo do neljube tehnične napake, ki smo jo ugotovili v teh dneh, ko so se začele priprave na razpis referenduma za Zakon o vodah.

Ob določitvi novih meja volilnih okrajev smo na ministrstvu za javno upravo iz Geodetske uprave Republike Slovenije dobili napačne podatke, ki smo jih nato vnesli v besedilo zakona. Ugotovljeno je bilo, da je iz besedila zakona izpadlo sedem naselij (Abitanti, Andrejci, Arja vas, Babni vrt, Bezovje nad Zrečami, Bitnje in Bojtina).

Popravljeno verzijo zakona smo včeraj zvečer predali koalicijskim poslancem, ki so jo danes že vložili v parlamentarno proceduro.

»Ob tem ostro zavračam očitke, da sem za napako vedel že dalj časa, a nisem ukrepal. To absolutno ne drži. Takoj, ko sem za napako izvedel sem zavihal rokave, o tem obvestil kolege v vladi, poslance koalicije in opozicije. Ključno se mi je zdelo, da napako čim prej odpravimo. Za napako se objektivno opravičujem, čeprav ni nastala na ministrstvu, ki ga vodim,« je v današnjem odzivu še dodal minister Koritnik.

Minister je v teh dneh opravil pogovore s poslanci koalicije in opozicije, na katerih jih je prosil, da ne ovirajo skrajšanega postopka sprejema novele, ki vsebuje popravke, v Državnem zboru. »Sestanki so bili zelo konstruktivni za kar se zahvaljujem poslankam in poslancem, ki so pokazali veliko mero razumevanja za rešitev nastale situacije in postopka ne bodo ovirali. Sem optimist in ocenjujem, da bo očitno le ena opozicijska stranka to izkoristila za nabiranje političnih točk, kar pa do neke mere tudi razumem.« Minister je ob tem še dodal, da se mu zdi s postopkovnega vidika sprejemanja danes vložene novele 11. julij bolj realen oziroma varen datum za izvedbo referenduma o Zakonu o vodah.