Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin: Zgolj z dialogom je moč zagotoviti mir, stabilnost in razvoj v svetu

Podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel člana Urada za politiko centralnega komiteja KPK in vodjo kabineta Centralnega sveta za zunanjo politiko Yanga Jiechija, ki se mudi na obisku v Republiki Sloveniji. Do obiska, ki je bil delovne narave, je prišlo predvsem v luči prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU in približevanja 30. obletnici vzpostavitev diplomatskih odnosov iz leta 1992.

Sogovornika sta izpostavila tradicionalno dobre odnose med državama. Pogovarjala sta se o dvostranskem sodelovanju, sodelovanju v okviru pobude 17+1, odnosu Evropska unija – Ljudska republika Kitajska (EU-LRK) in slovenskih prioritetah predsedovanja Svetu EU.

V okviru dvostranskega sodelovanja bilo izpostavljeno gospodarsko sodelovanje s poudarkom na blagovni menjavi, poslovnem okolju, turizmu, zimskem športu in investicijah ter slovensko-kitajskem projektu izgradnje letalskega centra na Kitajskem. Sodelovanje na obrambnem področju je primer neposrednega izvedbenega sodelovanja.

V nadaljevanju pogovora je sledila celovita izmenjava pogledov in stališč o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU, vključno z načrti za obvladovanjem pandemije COVID-19, kibernetski varnosti, digitalizaciji in umetni inteligenci, dinamiki odnosov EU-LRK nasploh, kakor tudi glede Tajvana in Hongkonga. V zvezi s slednjim je minister Tonin izrazil zaskrbljenost nad razvojem dogodkov v tem delu Kitajske, še zlasti ko gre za spoštovanje človekovih pravic. Izpostavil pa je tudi pomen stabilnosti Zahodnega Balkana, kar bo tudi ena izmed prednostnih nalog v času ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji.

V luči predvidenega zaključka Natove misije »Odločna podpora« sta sogovornika posebno pozornost namenila varnostni problematiki v Afganistanu, pri čemer je minister Tonin izpostavil, da bo mir in stabilnost v državi moč ohraniti edinole, če bodo vsi ključni deležniki v regiji, tako tudi Kitajska, prevzeli svoj del naporov. Slovenski in kitajski sogovornik sta izmenjala tudi poglede na izraelsko-palestinski spor ter podčrtala pomen multilateralnega povezovanja pri zagotavljanju trajnostnega miru in varnosti.

Kitajska je zelo aktivna v okviru Združenih narodov, vključno s sodelovanjem v mirovnih operacijah in njihovem financiranju. Omenjeni so bili transatlantski odnosi, podnebne spremembe kot tudi pomen in praktičnost pobude »En pas ena cesta« v zagotavljanju večje povezljivosti med Azijo in Evropo. 

Minister in visoki kitajski gost pred zastavami Kitajske, Slovenije in EU

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel člana Urada za politiko centralnega komiteja KPK in vodjo kabineta Centralnega sveta za zunanjo politiko Yanga Jiechija | Avtor: Bruno Toič, MORS

1 / 3