Skoči do osrednje vsebine

10. mednarodna konferenca Dan Afrike

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Jubilejno, 10. mednarodno konferenco Dan Afrike je slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v uvodnem delu pa je udeležence nagovoril tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Poudaril je, da konferenca Dan Afrike že od vsega začetka predstavlja forum za izmenjavo idej in mnenj med partnerji, vključno med slovenskimi in afriškimi podjetji.

"Svetovni vodni viri so vedno bolj obremenjeni, neoporečna pitna voda je strateška dobrina 21. stoletja, ki zahteva premišljen in celovit pristop za ohranitev te naravne dobrine tudi prihodnjim rodovom," je še dodal minister dr. Logar. 

V nadaljevanju so udeležence konference nagovorili komisarka Afriške unije Josefa Leonel Correia Sacko in komisarka Evropske komisije Jutta Urpilainen, ministrica za okolje, gozdarstvo in ribištvo Republike Južne Afrike Barbara Creecy, ministrica za zunanje zadeve Republike Senegal Aïssata Tall Sall, državni minister za zunanje zadeve Portugalske Republike dr. August Santos Silva in minister za zunanje zadeve Republike Finske Pekka Haavisto.

V okviru treh okroglih miz v nadaljevanju je bila obravnavana krovna tematika konference Sodelovanje med Afriko in Evropo na področju dostopa do pitne vode za vse. Panelisti so razpravljali o pomenu dobrega upravljanja in celovitega pristopa do pitne vode, sodelovanju na področju vodne infrastrukture s predstavitvijo delokroga treh slovenskih podjetij na tem področju ter kreativnosti kot gonilu trajnostnega razvoja.

V zaključnem delu konference so nastopili nacionalni koordinator za odnose z afriškimi državami in institucijami veleposlanik Matjaž Šinkovec, soustanovitelj Mednarodnega afriškega foruma Ibrahim Nouhoum, članica Sveta Chatham House dr. Mimi Ajibadé in generalni direktor Generalnega direktorata EK za mednarodna partnerstva Koen Doens.

Konferenco je sklenil državni sekretar dr. Stanislav Raščan, ki je v nagovoru zagotovil, da si bo Slovenija, v okviru Evropske unije, s svojim poglobljenim znanjem o vodi in bogatimi izkušnjami s čezmejnim sodelovanjem prizadevala za nadgradnjo že obstoječega sodelovanja med Unijo in Afriko na področju voda. "Iz današnjih razprav lahko izluščimo jasno potrebo po pospešenem razvoju in ambicioznejšem obravnavanju izzivov povezanih z vodo. Potrebujemo napredek na področju upravljanja, inovacij, podatkov, financ in krepitve zmogljivosti. In vse to lahko dosežemo le, če bomo delali z ramo ob rami, v partnerstvu," je ob koncu povzel sporočilo dogodka.

Konferenco je, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije in v okviru Blejskega strateškega foruma, že desetič organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sodelovanju z Afriškim programom londonskega inštituta Chatham House in Evropsko komisijo.

Konferenco je spremljal bogat kulturni nastop, ki so ga pripravili predstavniki afriške diaspore ter ljubitelji afriške kulture v Sloveniji.

Posnetek konference.