Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik uradno odprl nove prostore Upravne enote Vrhnika

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes obiskal občino Vrhnika, kjer je še uradno odprl nove prostore Upravne enote Vrhnika. Ob tej priložnosti se je sestal tudi z vrhniškim županom Danielom Cukjatijem in načelnico upravne enote mag. Gabrijelo Mlinar.
vsi trije v rokah držijo škarje in režejo slavnostni trak

Slavnostno uradno odprtje novih prostorov Upravne enote Vrhnika (načelnica upravne enote mag. Gabrijela Mlinar, minister Boštjan Koritnik in župan Daniel Cukjati) | Avtor: Gašper Tominc

1 / 3

Upravna enota Vrhnika je pred selitvijo delovala v dveh objektih in na dveh lokacijah, v najetih prostorih. Prostori niso bili primerni in tudi ne najbolje vzdrževani, poleg tega pa umestitev uslužbencev na razpršenih lokacijah tudi z vidika organizacije dela in izvajanja delovnih procesov ni bila optimalna.

»Izredno me veseli, da na Ministrstvu za javno upravo nadaljujemo z uspešnim postopnim zagotavljanjem posodobljenih poslovnih prostorov za naše centralizirane uporabnike in upravne enote, kar je vedno dvosmerna dobrobit. Pozitivno je tako za zaposlene, z vidika vpliva na dvig zagotavljanja kakovosti storitev, kot za uporabnike storitev, občanke in občane, državljanke in državljane,« je v nagovoru izpostavil minister Boštjan Koritnik. K temu je dodal, da gre pri selitvi prostorov Upravne enote Vrhnika nedvomno za večplastno uspešno izvedeno zgodbo, z vidika ureditve sodobnih in ustreznih lastniških poslovnih prostorov, združitve in opravljanja storitev različnih organov državne uprave na enem mestu. »K pisanju takih zgodb bomo na Ministrstvu za javno upravo stremeli tudi v prihodnje,« je še dodal minister.

Minister se je ob tej priložnosti zahvalil javnim uslužbenkam in uslužbencem, ki kljub nekaterim sprejetim omejitvam zaradi epidemije bolezni covid-19 s svojim predanim delom skrbijo, da kolesje države nemoteno teče.

Po uradnem odprtju si je minister nove prostore ogledal v spremstvu načelnice upravne enote mag. Gabrijele Mlinar in vrhniškega župana Daniela Cukjatija, s katerim sta se nato tudi ločeno sestala. Spregovorila sta o razvojnih možnostih lokalne samouprave, soočanju z epidemijo ter tudi o dobrih praksah in dosežkih v zadnjem letu.

Podrobneje o novih prostorih Upravne enote Vrhnika

Ministrstvo za javno upravo si je več let prizadevalo za trajno rešitev prostorske problematike Upravne enote Vrhnika s preselitvijo v druge, po možnosti lastniške prostore, ki bi bili na eni lokaciji, k čemur na ministrstvu tudi sicer strateško težimo.

Med iskanjem trajne rešitve sta se na ministrstvo obrnila Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje in Finančna uprava Republike Slovenije, ki sta izkazala interes, da svoje območne službe preselita ali v neposredno bližino ali pa v skupni objekt z upravno enoto. V sodelovanju z Ministrstvom za obrambo smo našli možnost in sklenili dogovor za uporabo treh objektov nekdanje vojašnice, stražarnice in kuhinje iz kompleksa na območju stare vojašnice na Vrhniki. Projekt ureditve teh treh objektov smo začeli izvajati marca leta 2017.

Selitev Upravne enote Vrhnika je bila zaključena 1. decembra 2020 in od tega dne upravna enota tudi uradno deluje na novi lokaciji, v novem lastniškem objektu, na naslovu Stara Vrhnika 1D, Vrhnika.

Lokacijsko je objekt sicer umaknjen iz strogega centra Vrhnike, vendar pa ima na voljo dovolj parkirnih mest za stranke, omogoča dostop funkcionalno oviranim osebam, obenem pa so na isti lokaciji združene še druge storitve državne uprave (finančna uprava in zavod za zaposlovanje), s čimer je marsikatera pot uporabnikov storitev krajša in hitrejša. Objekt  ima približno 750 m² neto tlorisne površine, 30 delovnih pisarn, sejno sobo in poročno dvorano. Objekt je bil celovito obnovljen, tudi energetsko, vključno z ojačitvami temeljev, dozidan pa je bil tudi dodaten vhod v poročno dvorano.

V drugih dveh objektih so urejeni arhivski prostori za upravni enoti Vrhnika in Ljubljana v (približno 1.600 m² površine) in prostori Zavoda RS za zaposlovanje, Urada za delo (nekaj več kot 170 m² površine).

Posebnost te investicije je izvedba javnega natečaja za izbiro umetniških del skladno z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo in Pravilnikom o izvedbi javnega natečaja za izbiro umetniških del v javnih investicijskih projektih, kar nas še posebej veseli, saj gre za prepletanje storitev javne uprave z ustvarjanjem in varovanjem kulturnih dobrin na državni in lokalni ravni. Februarja 2021 je bila imenovana strokovna komisija, ki je že pripravila predlog vsebine javnega natečaja, objava pa je predvidena konec maja 2021.