Skoči do osrednje vsebine

Kangler s črnogorskim kolegom o nezakonitih migracijah in policijskem sodelovanju

Državni sekretar Franc Kangler 25. in 26. maja 2021 v Ljubljani gosti državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve Črne gore Radeta Miloševića. Glavne tema srečanja so krepitev sodelovanja in izmenjave informacij na področju migracij, krepitev dvostranskega in regionalnega policijskega sodelovanja ter prioritete sodelovanja z Zahodnim Balkanom na področju notranjih zadev med predsedovanjem Slovenije Svetu EU.
Sestanek slovenske in črnogorske delegacije v sejni sobi ministrstva

Sestanek slovenske in črnogorske delegacije v sejni sobi ministrstva | Avtor: MNZ

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno prijateljski in partnerski. Prav tako je zelo dobro tudi sodelovanje med ministrstvoma in policijama.

Slovenija se močno zaveda problematike povečanega migracijskega toka in je kot polnopravna članica schengenskega prostora dejavno vključena v iskanje rešitev. Kot je dejal Kangler, ključni izzivi v regiji ostajajo enaki, in sicer: nespoštovanje sporazumov o vračanju in ponovnem sprejemu, nezmožnost vračanja v države izvora oziroma tranzita, zlorabe azilnih sistemov, omejene zmogljivosti za registracijo in sprejem, tihotapljenje migrantov in povečano delovanje organiziranih kriminalnih združb ter pomanjkanje politične volje za naslavljanje izzivov in proaktivno upravljanje migracij. Državna sekretarja sta zato razpravljala o možnostih za krepitev sodelovanja na področju migracij, še posebej o možnostih za učinkovitejšo izmenjavo informacij med državami na migracijski poti, upoštevajoč sprejete obveznosti in usmeritve na ravni EU.

Pomemben del pogovora sta namenila krepitvi policijskega sodelovanja in aktivnostim na področju boja proti nasilnemu ekstremizmu in terorizmu, saj je državni sekretar Milošević tudi nacionalni koordinator za boj proti nasilnemu ekstremizmu.

Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet tako siceršnjega delovanja Slovenije kot tudi njenega skorajšnjega predsedovanja Svetu EU, je poudaril državni sekretar Kangler. Pri tem se nam zdi pomembno, da Črna gora ostane zavezana EU-pogajanjem in da izvaja vsebinske reforme. V tem okviru je še posebej nujen napredek pri izkoreninjenju korupcije in organiziranega kriminala ter utrditev vladavine prava (poglavji 23 in 24). Naše ministrstvo in policija sta s svojimi strokovnjaki še naprej pripravljena pomagati s študijskimi obiski, delavnicami in sodelovanjem v twinning projektih, pa tudi pri naporih za krepitev nacionalnih protiterorističnih zmogljivostih in prizadevanjih pri približevanju EU.

Državna sekretarja sta govorila tudi o letošnjem srečanju ministrov za notranje zadeve Brdo procesa 9. in 10. junija v Portorožu, ki pravzaprav predstavlja uvod v aktivnosti Slovenije v času predsedovanja Svetu EU. Črnogorski minister za notranje zadeve Sergej Sekulović je udeležbo na srečanju že potrdil.

Črnogorski državni sekretar se je danes srečal še z namestnikom generalnega direktorja policije mag. Stanislavom Vrečarjem ter obiskal specialno in letalsko policijsko enoto.

Dvostransko srečanje med državnima sekretarjema se nadaljuje jutri s pogovori in z obiskom azilnega doma v Ljubljani.