Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnem obisku v Albaniji poudaril podporo Slovenije širitvi Evropske unije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes, skupaj z zunanjima ministroma Avstrije Allexandrom Schallenbergom in Češke Jakubom Kulhánkom, v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Skopju in Tirani, srečal z ministrico za zunanje zadeve Albanije Olto Xhaçko, predsednikom vlade Edijem Ramo, predsednikom države Ilirjem Meto in predsednikom največje opozicijske Demokratske stranke Lulzimom Basho.

Minister dr. Logar je tako kot Severni Makedoniji tudi Albaniji izrazil trdno podporo Slovenije pri približevanju Evropski uniji. Izrazil je upanje, da bi čim prej prišlo do potrditve pogajalskega okvirja in sklica prve medvladne konference med Evropsko unijo in Albanijo, saj so za to izpolnjeni vsi pogoji. Ministrica Xhaçka je gostom predstavila napredek Albanije pri približevanju Uniji, predvsem stanje implementacije reform.

Zunanji ministri Slovenije, Avstrije in Češke so pozdravili nedavno objavljeno poročilo Evropske komisije o Albaniji, ki je zelo pozitivno, in poudarili, da je pripravljena na začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Ministri so se strinjali, da je bil največji napredek narejen na področju pravosodne reforme ter boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Zavzeli so se za nadaljevanje in pospešitev širitvenega procesa, ki je gonila sila sprememb in napredka v regiji.

Ministri so pozdravili tudi nedavno izvedbo in organizacijo parlamentarnih volitev v Albaniji ter pozvali k temeljiti preiskavi vseh očitkov o kršitvah in nepravilnostih pred in med volitvami. Nadalje so pozvali vse politične sile v Albaniji, da priznajo legitimnost novoizvoljenemu parlamentu in da pragmatično sodelujejo v prid evropski prihodnosti države ter si še naprej prizadevajo za izvajanje reform.

Sogovorniki so izmenjali mnenja še o aktualnih razmerah v zvezi s pandemijo covida-19.