Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku v Severni Makedoniji izrazil podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je bil danes skupaj z ministroma za zunanje zadeve Avstrije Alexandrom Schallenbergom in Češke Jakubom Kulhánkom na delovnem obisku v Severni Makedoniji. Ministri so se srečali z ministrom za zunanje zadeve Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem, predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevom, predsednikom države Stevom Pendarovskim in namestnikom predsednika vlade za evropske zadeve Nikolo Dimitrovom.

Osrednja tema pogovorov je bila približevanje Severne Makedonije Evropski uniji. Zunanji ministri Slovenije, Avstrije in Češke so bili s strani zunanjega ministra Osmanija seznanjeni s stanjem napredka v prizadevanjih Severne Makedonije za vstop v Evropsko unijo, predvsem o stanju implementacije reform.

Minister dr. Anže Logar je v pogovorih, tako kot zunanja ministra Avstrije in Češke, izrazil trdno podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti in izrazil upanje, da bo čim prej prišlo do potrditve pogajalskih okvirjev in sklica prve medvladne konference med Evropsko unijo in Severno Makedonijo. Minister dr. Logar je pozdravil prizadevanja portugalskega predsedstva za sklic medvladnih konferenc s Severno Makedonijo in Albanijo še v mesecu juniju.

Minister je ocenil napredek Severne Makedonije v procesu približevanja Evropski uniji kot zelo dober. Poudaril je, da je Severna Makedonija že zdavnaj izpolnila vse pogoje za začetek pogajanj. Dejal je, da bo Slovenija še naprej posvečala posebno pozornost širitvenemu procesu Unije, predvsem med predsedovanjem Svetu Evropske unije. Slovenija si bo prizadevala, da bo Zahodni Balkan visoko na agendi Unije, k čemur bo prispeval tudi vrh Evropske unije z državami Zahodnega Balkana. V nadaljevanju je minister izrazil obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in poudaril, da je le-ta bistven za napredek in spremembe v državah regije. Slovenija bo s svojimi izkušnjami in znanjem še naprej nudila pomoč Severni Makedoniji na njeni evropski poti.

Zunanji ministri so se zavzeli za nadaljevanje rednega in intenzivnega političnega dialoga ter izmenjali mnenja in informacije o aktualnih razmerah, povezanih s pandemijo covida-19. Pozdravili so solidarnost Evropske unije pri reševanju gospodarskih in družbenih vplivov pandemije.