Skoči do osrednje vsebine

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav odslej v različici 1.14.3, dodano spremljanje statistike in dnevnik srečanj

V dneh, ko se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje in se ukrepi za zajezitev širjenja virusa Sars-Cov-2 sproščajo, je pomen odgovornega ravnanja vsakega od nas pri preprečevanju širjenja virusa še toliko večji. Eno od orodij odgovornega ravnanja, za katerega se lahko prostovoljno odločimo, je že skoraj leto dni tudi mobilna aplikacija #OstaniZdrav, zasnovana po zgledu nemške aplikacije Corona Warn App.

O nadgrajeni različici 1.14.3

Uporabnice in uporabniki, ki imajo aplikacijo #OstaniZdrav že naloženo na svojih mobilnih telefonih, bodo o nadgrajeni različici obveščeni z avtomatskim odzivnikom (ko bodo odprli aplikacijo na svojem mobilnem telefonu, bodo prejeli obvestilo o nadgrajeni različici), novim uporabnicam in uporabnikom pa je najnovejša različica že na voljo v obeh trgovinah (Google Play in Apple Store).

S to nadgradnjo bo aplikacija #OstaniZdrav združljiva z iOS 12.5, tako da jo bodo lahko uporabljali tudi lastniki starejših iPhonov (5s, 6 in 6 Plus).

V nadgrajeni različici 1.14.3 pa sta dodani še dve novi funkcionalnosti:

  • prikaz statistike in 
  • možnost vnašanja v dnevnik srečanj.

Statistika

V aplikaciji bo po novem prikazana statistika (za Slovenijo), ki bo uporabniku prikazala podatke o tem koliko uporabnikov aplikacije je vneslo potrditveno kodo v aplikacijo. 

Dnevnik srečanj

V dnevnik srečanj bo lahko uporabnik vpisoval podatke o osebah, s katerimi se je srečal, in podatke o krajih, kjer je imel stike z drugimi osebami. V primeru potrjene okužbe s SARS-CoV-2 aplikacija temu uporabniku tako služi kot digitalni pripomoček, da se lahko spomni svojih stikov in jih obvesti o izpostavljenosti. V dnevniku srečanj bo poleg uporabnikovih vnosov prikazano tudi njegovo stanje tveganja na tisti dan. Podatki vpisani v dnevnik srečanj bodo shranjeni le na mobilnem telefonu in bodo dostopni le uporabnici oziroma uporabniku aplikacije. Dnevnik srečanj ne bo povezan z kontaktnimi podatki v telefonskem imeniku, niti z drugimi funkcionalnostmi aplikacije, podatki pa se bodo iz dnevnika srečanj samodejno izbrisali po 16 dneh. 

O dosedanjih nadgradnjah aplikacije

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav je bila tekom delovanja večkrat izboljšana in nadgrajena, eden najbolj pomembnih korakov pa je bila njena vključitev v mrežo sorodnih aplikacij na evropski ravni, kar v praksi pomeni, da uporabnik aplikacijo #OstaniZdrav lahko uporablja tudi izven slovenskih meja. To bo v prihajajočih mesecih, ko bo marsikdo počitnice preživljal tudi čez mejo, zagotovo dobrodošlo.

Ker je izjemnega pomena prav vsaka preprečena okužba, ostaja mobilna aplikacija #OstaniZdrav tudi v prihodnje pomembno orodje pri preprečevanju širjenja virusa Sars-CoV-2. Zato jo bo tehnična ekipa Ministrstva za javno upravo, s ciljem stalnega izboljšanja njene uporabne vrednosti, in v povezavi z aktualnim dogajanjem, vezanim na epidemiološko situacijo, tudi v prihodnje redno nadgrajevala.