Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec z otroki na misiji proti odpadkom iz plastike

Ministrica prof. dr. Simona Kustec se je skupaj z mladimi s Šolskega centra Velenje udeležila posebne misije za čisto okolje. Slovenski otroci, skupaj z nemškimi in portugalskimi, v okviru projekta Pirati plastike - dajmo, Evropa! v maju raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti v bližnjih rekah.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec ob reki v družbi zaposlenih in dijakov  Šolskega centra Velenje.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec v družbi zaposlenih in dijakov Šolskega centra Velenje. | Avtor MIZŠ

"Ponosna sem, da je zanimanje med slovenskimi pedagogi preseglo vsa pričakovanja. Posebej pa me veseli, da v projektu aktivno sodelujejo osnovne in srednje šole iz celotne Slovenije. Skupaj vas je kar 100 šol. To je dokaz vašega visokega zavedanja, kako pomembno je čisto okolje in zdrav planet," je pred vzorčenjem dejala ministrica. Ob tem je dodala, da s tem projektom zasledujemo skupne cilje predsedstva Portugalske, Nemčije in Slovenije, ki so pospešitev zelenega prehoda ter aktivno povezovanje in iskanje sinergij med znanostjo in izobraževanjem.

Uradno bo ministrica program predsedovanja predstavila evropskim ministrom v petek, 28. maja, v Bruslju na zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za raziskave.

Pobudniki projekta Pirati plastike – dajmo Evropa! so trio predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva za izobraževanje Slovenije, Nemčije in Portugalske. Projekt se je začel med nemškim predsedovanjem, zaključil pa se bo v času slovenskega predsedovanja. Vodenje slovenske misije proti plastičnemu onesnaževanju je v Sloveniji prevzela Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja. Cilj projekta Pirati plastike je dvigniti raven ozaveščenosti o pomenu zaščite naših morij in rek, izpostaviti dodano vrednost mednarodnega raziskovalnega sodelovanja in znanost približati mladim. Kar 80 % odpadkov v morja zaide prek rek, zato se jih je treba lotevati tam, kjer nastajajo - na kopnem. V sklopu projekta so nastala tudi učna gradiva na temo onesnaževanja voda s plastiko, ki so na voljo brezplačno.

Projekt je primer odlične prakse sinergij med znanostjo in izobraževanjem. Prinaša številne pozitivne učinke. Odziv med slovenskimi pedagogi je bil namreč izjemen, saj se jih je prve predstavitve projekta udeležilo več kot 200, prijave na vzorčenje pa so bile zapolnjene v hipu. V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem 2021, sodeluje 50 vzgojno - izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije. Otroci v manjših skupinah z njihovimi mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro - in mikroplastiko. Rezultati, ki jih analizira Morska biološka postaja Piran, se zbirajo na enotnem portalu projekta, katerega cilj je širitev na raven celotne Evropske unije.

Drugo vzorčenje, v katerega bo vključenih dodatnih 50 šol, bo potekalo med 15. septembrom in 15. oktobrom.