Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar v Mariboru o nujnih vlaganjih v zdravstvo

Minister za zdravje Janez Poklukar je bil danes na terenskem obisku v Mariboru, kjer se je sestal s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje – izpostavo Maribor in predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Udeležil pa se je tudi sestanka z vodstvi Mestne občine Maribor, UKC Maribor in Univerze v Mariboru.

Na srečanju s predstavniki občine so se dogovorili, da oblikujejo delovno skupino, ki bo pripravila akcijski načrt. Minister je pojasnil: "Sklenjeno je bilo, da oblikujemo delovno skupino, ki bo v naslednjem srednjeročnem obdobju pripravila akcijski načrt, na podlagi katerega bomo lahko sledili našim korakom, da uresničimo to, da bo medicinska fakulteta imela možnost v naslednjih letih vpisati tudi enkrat več študentov kot danes in da bo Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor pripravljen na vse svoje izzive, med drugim gradnjo nove infekcijske klinike, nadgradnjo onkološkega oddelka, preselitev pljučnega oddelka in vzpostavitev negovalne bolnišnice."

Govorili so tudi o reševanju prostorske problematike mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ima sedež v Mariboru. Svoje zadovoljstvo je izrazila tudi direktorica NLZOH, Tjaša Žohar Čretnik: Veseli nas, da se minister strinja z našimi razvojnimi načrti."

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je zahvalil ministru in vodstvu obiskanih inštitucij za sestanek. Povedal je: “ Vesel sem, da so tudi tukaj možnosti sofinanciranja s strani Evrope ali države. Na zemljevidu mesta smo zarisali vse potencialne točke, ki bi bile najboljše za vsebine tako Medicinske fakultete kot razvoja UKC-ja. Na primarnem zdravstvu pa smo v fazi projektiranja Zdravstvene postaje Magdalena in Zdravstvene postaje Tezno.«

»Omenjene investicije, bodo zagotavljale nova delovna mesta in nove programe, ki jih bo izvajal Zdravstveni dom Maribor. Gradnjo v okviru Medicinske fakultete bo doprinesla 1.800 novih kadrih v približno desetih letih, kar pomeni z ostalimi njihovimi sodelavci približno od 4 do 5 tisoč novih zaposlitev, kar prinaša bistveno boljšo zdravstveno oskrbo Maribora in regije,” je še poudaril Saša Arsenovič

Vršilec dolžnosti dekana medicinske fakultete Iztok Takač je pojasnil, da njihova fakulteta letos že drugo leto povečuje število vpisanih študentov splošne medicine za 20. Poleg tega bodo vpisali še 20 do 25 študentov v nov program dentalne medicine, kar pomeni, da bodo jeseni na novo vpisali okoli 180 študentov. Stavba fakultete je bila zasnovana za okoli sto študentov v letniku, kar pomeni, da že zdaj močno presegajo svoje prostorske zmožnosti.

V postopku akreditacije je še nov študijski program farmacije, ki naj bi sprejel okoli 30 študentov letno, zato je prostorska širitev medicinske fakultete nujna. Iztok Takač, vršilec dolžnosti dekana medicinske fakultete je poudaril: “Te prostorske možnosti zaenkrat še niso definirane, proučujemo različne lokacije, saj so fakultete za medicino, za dentalno medicino in farmacijo stavbe, ki zahtevajo relativno velike prostorske kapacitete. Skupaj z županom iščemo optimalno rešitev za vse te potrebe, ki jih ima šolstvo in potem tudi zdravstvo.”