Skoči do osrednje vsebine

Prvo spoznavno srečanje slovenskih kandidatov za EDIH

Program DIGITAL za Slovenijo predvideva dve Evropski digitalni inovacijski stičišči (EDIH). Postopek izbora poteka dvofazno, pri čemer je nacionalni del že zaključen, evropski pa se še ni pričel. V duhu povezovanja in sodelovanja je Ministrstvo za javno upravo v tem tednu organiziralo srečanje vseh slovenskih kandidatov za EDIH.
Prsti osebe se dotikajo grla žarnice, v kateri je osvetljeno zobato kolo. Nad žarnico je oblak, v njem in okrog njega izvijači, znak za wifi, žerjav, jeklen električni stolp,.., simbolni znaki, ki predstavljajo inovacije.

simbolna fotografija - Središča za digitalne inovacije | Avtor: Evropska komisija

1 / 2

Tako v privatnem kot v javnem sektorju velja, da je eno izmed ključnih gonil razvoja digitalizacija. Ta omogoča rast, prihranke in poenostavljeno poslovanje oz. komuniciranje.

Za čim boljši učinek je izjemno pomembno, da na področju digitalizacije povežemo vse akterje (tako lokalne, regionalne kot državne), ter spodbujamo ekosistem podpore digitalni preobrazbi, pri tem pa zagotovimo ustrezno podporo, preko skrbno izbranih subjektov z želenimi znanji.

Da bi to dosegli, bo predvidoma 2. junija letos zaživel prihajajoči evropski program DIGITAL, vreden 7,5 milijard evrov. Obsega področja visokozmogljivega računalništva, umetne inteligence, digitalne preobrazbe in interoperabilnosti, naprednih digitalnih znanj in spretnosti ter kibernetske varnosti in zaupanja, predvideva pa tudi vzpostavitev Evropskih digitalnih inovacijskih stičišč.

Evropska komisija želi v prihodnjih letih na digitalnem področju nadoknaditi zaostanek za ZDA in Kitajsko ter Evropi zagotoviti digitalno suverenost, zato posebej spodbuja učinkovitost EDIH.

Namen EDIH je spodbujanje globalne konkurenčnosti Evrope, pridobitev nadzora nad evropsko vrednostno verigo, zagotavljanje tehnološke suverenosti Evrope in široke uporabe digitalnih tehnologij v vseh državah članicah, boljše obravnavanje gospodarskih in družbenih izzivov Evrope ter podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem pri pridobivanju/dostopu najnovejših tehnologij, znanja in spretnosti.

Po programu DIGITAL bodo EDIH-i iz vse Evrope povezani v evropsko mrežo, kjer bo zagotovljeno ustrezno sodelovanje, prenos znanj, dobrih praks in izkušenj, pretok informacij glede aktualnih evropskih dokumentov in odprtih postopkov ter spremljana ustrezna specializacija EDIH-ov in s tem zagotovitev prenosa poglobljenih znanj na izbranem področju.

Izbor EDIH poteka v dveh fazah: prvi del postopka (nacionalni del) so že opravile posamezne države članice, v drugem pa bo Evropska komisija med prejetimi predlogi članic opravila svoj postopek izbora. Sofinancirana bodo le tista stičišča, ki jih bo izbrala Evropska komisija v drugi fazi postopka.

Slovenija je Evropski komisiji v izbor predlagala naslednje slovenske kandidate:

  1. 4P DIH, Univerza v Ljubljani,
  2. DIGI-SI, Univerza v Mariboru,
  3. SRC-EDIH, Razvojni center Novo mesto d.o.o.

V prejšnjem tednu je Ministrstvo za javno upravo vse slovenske kandidate povabilo na spoznavno srečanje. Vabilu so se odzvali vsi trije kandidati (konzorciji), ki so bili na srečanju informirani o aktualnih evropskih dokumentih in zadnjih novicah, vezanih na postopek Evropske komisije.

Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, predstavniki slovenskih kandidatov za EDIH so se s predstavniki Ministrstva za javno upravo pogovarjali tudi o odprtih vprašanjih in prepoznali pomembnost medsebojnega sodelovanja, povezovanja in vzdrževanja dialoga.

Vsi zbrani so se strinjali, da bodo podobna srečanja dobrodošla tudi v prihodnje.